Faktaboks

Elopak ASA
Organisasjonstype
Allmennaksjeselskap
Forretningsadresse
Spikkestad
Stiftet
11.02.1957
Daglig leder
Thomas Ralph Körmendi
Styreleder
Dag Mejdell

Elopaks melkekartong.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Elopak er et norsk industriselskap grunnlagt i 1957.

Selskapet produserer emballasje og tappemaskiner til ferske flytende næringsmidler, særlig pappemballasje for melk og juice, men også plastemballasje. Elopak er en av verdens største produsenter innen sitt område med salg over hele verden og produksjon i mange land, delvis på lisens fra eller i samarbeid med Elopak. Selskapet hadde en omsetning på 447 millioner euro og 178 ansatte i 2017.

Ferd AS, eid av Johan Andresen og hans døtre, er hovedaksjonær i selskapet. Hovedkontoret ligger på Spikkestad i Asker.

Historie

Elopak ble dannet av ingeniøren Christian August Johansen og Johan Henrik Andresen, eieren av Tiedemanns Tobaksfabrik, etter at de i 1957 hadde ervervet den europeiske produksjons- og salgslisensen for et amerikansk emballasjeprodukt av kartong, patentert i 1915 under navnet Pure-Pak.

Et produksjonsanlegg i Spikkestad ble ferdigstilt samme år, og året etter ble Asker Meieri de første i Norge som tok i bruk den nye melkeemballasjen. Etter hvert ble det etablert produksjonsanlegg og salgsavdelinger i flere europeiske land. I 1987 overtok Elopak det amerikanske lisensselskapet og fikk verdensrettighetene til Pure-Pak-systemet, også for tappemaskinene til fylling av kartongene. Elopak overtok i 2003 kartongvirksomheten til den nederlandske konkurrenten Variopak. Den norske kartongproduksjonen ble nedlagt i 2003 og 60 ansatte mistet jobben.

I juni 2021 ble Elopak notert på Oslo Børs. Investeringsselskapet Ferd AS, som før børsnotering eide over 99 prosent, solgte betydelige deler av sine aksjer. Etter salget står Ferd oppført med 53,8 prosent eierskap i Elopak ASA. Selskapet ble da verdsatt til 7,5 milliarder kroner.

Hovedkontoret og forsknings- og utviklingsavdelingen ligger i Spikkestad. Elopak har produksjonssteder, salgskontor, datterselskaper og lisenstakere i mer enn 40 land. Produktene markedsføres i over 100 land verden over.

Navn

Navnet Elopak står for European License of Pure-Pak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Elopak ASA
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
17.120 Produksjon av papir og papp

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg