Faktaboks

Innbyggertall
3110 (SSB, 2023)
Landareal
3 km²
Tettstedsnummer
2166 Tofte
Sødra Cell Tofte
Tofte fabrikker.
Tofte
Tofte.
Tofte
Lisens: CC BY SA 3.0
Tofte panorama
Tofte.
Tofte panorama
Lisens: CC BY SA 3.0

Tofte er et tettsted i Asker kommune i Akershus. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3 km², og har 3110 innbyggere (2023).

Tettstedet ligger sørligst på Hurumlandet og går i ett med tettbebyggelsene ved Sagene i sørvest og Filtvet i nordøst langs fylkesvei 281.

Navnet kommer trolig av norrønt Þofta, et gammelt navn på Tofteelva. Elva, som renner fra Rødvannet og munner ut i Toftebukta i Ytre Oslofjord, er det sjette største vassdraget i kommunen. Den nederste delen av elva er lagt i rør gjennom et industriområde.

Tettstedet Tofte er et ungt industristed, og det fantes knapt bebyggelse på stedet før Tofte Cellulosefabrik AS ble etablert i 1897. Nok en cellulosefabrikk, Hurum Fabriker AS, ble bygd ved Sagene i 1907. Rundt disse hjørnesteinsbedriftene vokste det fram et tettsted med en sterk arbeiderklassekultur. Gamle Folkets Hus (1906), arbeiderboligene "Muregårda" (1907) og Nye Folkets Hus (1930) er viktige kulturminner på stedet.

Hurum fabrikker på Sagene la om til papirproduksjon på 1980-tallet, og industrivirksomheten her opphørte i 2008. Cellulosefabrikken Södra Cell Tofte AS, tidligere Tofte Industrier, la ned drifta i 2013. Statkraft kjøpte anlegget og driver forsøk med å produsere biodrivstoff basert på skogsråvare. Statkraft dreiv fra 2009 til 2014 også prøvedrift av verdens første saltkraftverk i anlegget. Kraftverket var basert på osmose ved å blande saltvann og ferskvann.

Området rundt Tofte har et stort naturmangfold, med mange varmekjære arter. Holmene i Oslofjorden sør for Tofte er freda som naturreservater, med sårbart plante- og fugleliv. Noen kilometer vest for Tofte ligger Sandbukta-Østnestangen naturreservat og Ersvika, med kystbarskog og rik flora. Vest for Ersvika reiser Smidåsen seg bratt opp fra sjøen, med kalkstein, marmor og hornfels fra ordoviciumtiden i Oslofeltet.

Kart

Tofte
Tofte
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg