Mikrolitter
Forekomst av mikrolitter, flintredskaper, regnes som et karakteristisk trekk ved mesolittisk tid. Mikrolitter fra Frankrike laget mellom 12 000 og 9 500 fvt.
Av /Muséum de Toulouse.
Lisens: CC BY SA 3.0

Mesolittisk tid er den midtre delen av steinalderen (mellomsteinalderen), men betegnes som eldre steinalder i nordisk arkeologi. Begrepet brukes i arkeologien i noe forskjellig betydning om forhistoriske funn, kulturer og det tidsrommet som ligger mellom de paleolittiske og neolittiske kulturene.

Faktaboks

Uttale
mesolˈittisk
Etymologi
av meso-, «midtre», og - litt, «stein»
Også kjent som

mesolitikum, mellomsteinalderen, eldre steinalder

Det vi vanligvis har kalt mesolittiske grupper i Norge, er Komsa-, Fosna- og Nøstvetkulturene.

Begrepshistorie

Opprinnelig ble begrepet mesolittisk tid anvendt i rent kronologisk mening for det lite kjente avsnittet av forhistorien som følger etter de paleolittiske kulturenes opphør etter slutten av istiden og før de slipte steinredskapenes tid. Mesolittisk tid tilsvarte således eldre steinalder i nordisk arkeologi, det vil si tiden mellom om lag 9500 og 4000 fvt. De mikrolittiske flekkeindustrier ble ansett for et av tidens karakteristiske trekk.

Etter hvert har man gått mer over til en kulturhistorisk definisjon av ordet som betegnelse på de rene jegersamfunn i etterpaleolittisk tid, i motsetning til de senere neolittiske kulturene eller jordbrukskulturene. Ordet blir i denne betydningen nå alminnelig brukt i europeisk og nordisk terminologi.

Begrepet blir imidlertid stadig mer vanskelig å bruke, fordi det viser seg at overgangen til åker- og husdyrbruk ikke har skjedd plutselig. Ikke minst ved pollenanalyser viser det seg at overgangen fra en ren fangstøkonomi til korndyrking og tamdyrhold skjedde allerede mens mesolittiske redskapsformer var i full bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg