Mesolittisk tid, (av meso- og -litt), den midtre del av steinalderen (mellomsteinalderen), men betegnes som eldre steinalder i nordisk arkeologi. Brukes i arkeologien i noe forskjellig betydning om de forhistoriske funn, kulturer og det tidsrom som ligger mellom de paleolittiske og neolittiske kulturer. 

Opprinnelig ble ordet anvendt i rent kronologisk mening for det lite kjente avsnitt av forhistorien som følger etter de paleolittiske kulturers opphør etter slutten av istiden og før de slipte steinredskapers tid. Mesolittisk tid tilsvarte således eldre steinalder i nordisk arkeologi, dvs. tiden mellom ca. 9500 og ca. 4000 f.Kr. De mikrolittiske flekkeindustrier ble ansett for et av tidens karakteristiske trekk.

Etter hvert har man gått mer over til en kulturhistorisk definisjon av ordet som betegnelse på de rene jegersamfunn i etterpaleolittisk tid, i motsetning til de senere neolittiske kulturer eller jordbrukskulturene. Ordet blir i denne betydning nå alminnelig brukt i europeisk og nordisk terminologi.

Begrepet blir imidlertid stadig mer vanskelig å bruke, fordi det viser seg at overgangen til åker- og husdyrbruk ikke har skjedd plutselig. Ikke minst ved pollenanalyser viser det seg at overgangen fra en ren fangstøkonomi til korndyrking og tamdyrhold skjedde allerede mens mesolittiske redskapsformer var i full bruk.

Det vi vanligvis har kalt mesolittiske grupper i Norge, er Komsa-, Fosna- og Nøstvetkulturene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.