Røyken (tettsted)

Røyken stasjon i bakgrunnen. Herfra går lokaltog østover til Oslo og Lillestrøm og vestover til Spikkestad
Røyken stasjon

Artikkelstart

Røyken er et tettsted i Asker kommune i Viken fylke. Bygda omfatter også de nærliggende tettbebyggelsene i Midtbygda og Engen; i sistnevnte er det videregående skole. Området har hatt vekst i folketallet siden 1970-tallet, og hadde 3834 innbyggere i 2019.

Faktaboks

Uttale

rˈøyken

Etymologi

norrønt Raukin, Hraukvin, av hraukr 'rauk; dunge, haug' og vin 'naturlig eng'; se vin

Innbyggertall
3922 (SSB, 2020)
Landareal
2,1 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
2154 Røyken

Tettstedet ligger rundt Røyken jernbanestasjon på Spikkestadbanen. Boligområder ligger særlig på sørsiden av banen. Like ved sentrum ligger også kulturhuset Høyenhall, Røykenbadet og Bråset bo- og omsorgssenter.

I Midtbygda ligger videregående skole. Ved Røyken sentrum ligger Luftfartsverkets skolesenter med flygelederutdanning samt Oslo kontrollstasjon med overvåking av den sivile luftfarten i Sør-Norge.

Natur

Det vesentlige av berggrunnen i Røyken er Oslofeltets dyperuptiver (granitt, syenitt), dannet i permtiden. Ved Oslofjorden er det et belte med grunnfjell fra Nærsnes til Åros. Grunnfjellet er dekket av kambrosiluriske skifere og kalkstein i nordøst, i området fra Midtbygda til Slemmestad.

Landskapet veksler mellom åpne, dyrkede partier og skogkledde koller og åser. De høyeste partiene finner vi i områdene med permiske dyperuptiver; høyest når Villingstadåsen på 357 meter over havet øst for Hyggen i sørvest. I Kjekstadmarka i nord er høyeste punkt 356 meter over havet ved Verkensmåsan. De lavere partier i kommunen (under cirka 200 meter over havet) er dekket av marin leire.

Samferdsel

Fra Røyken går fylkesvei 165 og 167 nordover til Asker. E134 (Oslofjordforbindelsen) går vestover til E18 i Drammen og sørover til Hurum med forbindelse til E6 i Frogn gjennom Oslofjordtunnelen. Røyken har lokaltogforbindelse på strekningen Spikkestad-Oslo-Lillestrøm.

Historikk og kultur

Røyken kirke med kirkegård
Av .

Røyken har mange hytter og feriehus langs kysten, både ved Drammensfjorden og Oslofjorden, og en livlig ferietrafikk om sommeren.

På nordsiden av jernbanestasjonen ligger Røyken kirke på en høyde. Røyken kirke er i mur fra 1229, påbygd i 1939–1940, med kirkegård. Middelalderkirken er bygget i romansk stil på et gammelt kirkested. Til inventaret hører blant annet prekestol og altertavle fra 1600-tallet samt en døpefont i kleberstein/sandstein fra 1200-tallet.

Navn

Navnet Røyken kommer av norrønt (h)raukr, ‘dunge, haug’, og vin, ‘naturlig eng’.

Kart

Røyken
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Killingstad, Anders: Røyken bygd før og nu, 1928.
  • Martinsen, Terje: Røyken: Bygda og menneskene, 2004–2005, to bind.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg