Stor-Oslo

Av .

Artikkelstart

Stor-Oslo er en byregion med felles arbeidsmarked der de fleste beboerne i omlandet arbeider i tettstedene. Betegnelsen brukes om Oslo og 30 kommuner i Oslos omland. Boligstrøkene og næringslivsområdene i Stor-Oslo har Oslo tettsted som sentralsted for varemarked og offentlig tjenesteyting. I Stor-Oslo er særlig samarbeidet om kollektivtransport og veinett beregnet for dagpendlere viktig.

Faktaboks

Også kjent som

Storbyregionen Oslo

Oslo kommune har 693 494 innbyggere, mens hele Stor-Oslo har 1 546 706 innbyggere. Det sammenhengende byområdet Oslo strekker seg over ni kommuner og har 1 036 059 innbyggere (2020).

Området Stor-Oslo er definert i stortingsmeldingen Storbymeldingen fra 2002–2003.

Inndeling

Kart over storbyregionen Oslo med delregionene slik de ble definert i Storbymeldingen i 2003. Kartet viser bosettingsmønster og befolkningstetthet i regionen.

Omlandet til Oslo er delt opp i seks delregioner. De består av en indre og en ytre ring, som videre er delt opp i tre sektorer – mot sør, mot vest og mot nord. Drammens- og Mosseregionen er definert som en del av Stor-Oslo samtidig som de også er byregioner i seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg