Heggedal

Heggedal.

Heggedal stasjon.

Artikkelstart

Heggedal er et tettsted med jernbanestasjon og bussterminal i Asker kommune i Viken fylke.

Faktaboks

Etymologi
‘hegg’

Natur

Heggedalen er et nord/sør-gående dalføre der Gjellumvannet er et sentralt element. Gjellumvannet har tilsig fra Dikemarkvannene via Verkenselva. Fra sørsiden av Gjellumvannet renner Grodalselva sammen med Hegga gjennom Grodalen og videre renner Åroselva til utløpet i Indre Oslofjord ved Åros. Gjellumvannet er næringsrikt med forekomst av takrør langs bredden og mange fiskearter som abbor, gjedde, ørret og mort.

Bebyggelse

Bygda utgjør en del av den sammenhengende bebyggelsen vestover fra Oslo. Det meste av bebyggelsen ligger på sørsiden av Gjellumvannet. Det er sterk boligbygging siden 1980-årene, og bygda hadde 4572 innbyggere i 2018.

Historikk og kultur

Heggedal ble tidlig industrialisert med blant annet ullvare-, fyrstikk- og kjeksproduksjon; Sætre Kjeksfabrik (1883) og Viking gummivarefabrik ble grunnlagt i Heggedal. I dag finnes en del småindustri. Yggeset Avfallspark ble etablert i 1971 og oppgradert til moderne gjenvinningsanlegg i 1999. I 2013 kom deponigassanlegg som produserer strøm for Yggesets eget behov og leverer overskuddsenergi til strømnettet.

Hovedbygningen på Heggedal hovedgård fra 1830-årene ble fredet i 1975. Heggedal kirke ble opprinnelig bygget som kapell som stod ferdig i 1931. Heggedal skole sto ferdig i 1906 på Nedre Gjellum gård, nytt skolebygg var ferdig i 1918 og ble revet i 2014. Ny skole med flerbrukshall stod ferdig i 2016.

Samferdsel

Heggedal jernbanestasjon på Spikkestadlinjen på Drammenbanen åpnet i 1874 og ble betydelig utbygget i 2012. I 2017 ble den utvidet for å ta imot tog i begge retninger. Bussterminal med forbindelse til Røyken og Asker. Røykenveien fylkesvei 167 går gjennom tettstedet.

Navn

Navnet kommer trolig av elven Hegga, vanligvis kalt Skithegga, av hegg.

Kart

Heggedal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Terje Martinsen: Heggedal: fra 1800-tallet fram til våre dager. 2008.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg