Skaugum

Skaugum. Hovedbygningen tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, ferdig 1932. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Skaugum er en gammel storgård i Asker kommune, Akershus, som tilhører den norske kongefamilien. Gården ligger ved foten av Skaugumåsen nord for Asker sentrum og omfatter 600 dekar dyrket mark, 150 dekar park og frukthage og 750 dekar skog.

Skaugum er i dag bolig for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og deres barn.

Historie

I senmiddelalderen tilhørte Skaugum Mariakirken i Oslo og Nonneseter kloster (oppført i Røde bok i 1396). Fra 1600-tallet til slutten av 1800-tallet skiftet den eier en rekke ganger. Minister Fritz Wedel Jarlsberg eide gården fra 1909, og i 1929 solgte han den til kong Haakon 7, som ga gården videre som bryllupsgave til daværende kronprins Olav. Samme år flyttet kronprinsparet inn på Skaugum. Den gamle hovedbygningen i fransk villastil (arkitekt Herman Major Backer, 1891), brant ned i 1930, og ble erstattet av en ny bygning, tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, som stod ferdig i 1932.

Under andre verdenskrig ble Skaugum brukt som bolig av den tyske Reichskommissar Josef Terboven, og ble i denne perioden betydelig vandalisert. Eiendommen ble i 1969 overdratt til daværende kronprins Harald som bolig for det nygifte kronprinsparet, og den var det senere kongeparets bolig frem til sommeren 2001. 1. januar 2002 ble Skaugum overdratt til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg