Dikemark sykehus er et tidligere selvstendig sykehus i Asker som i dag består av fire avdelinger under psykiatrisk divisjon ved Ullevål universitetssykehus, Oslo.

  1. Allmennpsykiatrisk avdeling består av seks avsnitt og er tillagt behandling av pasienter med behov for sammensatte behandlingstilbud av kortere eller lengre varighet.
  2. Regional sikkerhetsavdeling er en spesialisert sengeavdeling og tar i mot pasienter med alvorlig psykisk lidelse og høy sikkerhetsrisiko, eller med kompliserte og sammensatte behandlingsbehov, fra Helse Sør-Øst.
  3. Alderspsykiatrisk avdeling er en spesialavdeling for eldre over 67 år med psykiske lidelser. Den ble etablert i 1971 og var landets første i sitt slag.
  4. Psykiatrisk avdeling for mennesker med psykisk utviklingshemming og/eller autisme er en avdeling for pasienter med dobbeltdiagnoser, hvor tilleggsproblematikken kan være psykoser, depresjoner, angstlidelser, tvangslidelse m.m. Alle pasientene har eller har hatt store psykiske vansker og atferdsforstyrrelser.

Dikemark sykehus ble vedtatt reist på gården Dikemark i 1898 (arkitekt Victor Nordan) som erstatning for hovedstadens eldste asyl, Christiania Sindsygeasyl. Sykehuset åpnet 3. juli 1905 da den nye mannsavdelingen med fire bygninger ble tatt i bruk. Kvinneavdelingen, også med fire bygninger, ble tatt i bruk i 1908. Senere utvidelser og moderniseringer ble gjort i periodene 1911-1913, 1919-1923 og i begynnelsen av 1930-årene. Vardåsen Sanatorium (etablert i 1927) ble nedlagt i 1969 og lokalene lagt til Dikemark nervesanatorium. 1. januar 1996 ble sykehuset nedlagt som egen etat og lagt inn under Ullevål sykehus.

Dikemark psykiatriske sykehusmuseum ble grunnlagt i 1984 i Vaskeribygningen, men flyttet til bygningen Bjørkeli i 2005.

I 2012 ble 36 bygninger med uteområder fredet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.