Bjerkås er et tettsted i Asker kommune i Akershus fylke.

Natur

Bjerkås er del av Oslofeltet med kjente lokaliteter for fossiler langs Kyststien. Isdammer fra 1880-tallet var en viktig inntekt for gårdene. Berggrunnen består av skifre fra kambrosilur som tilhører Tøyen- og Elnesformasjonen. Området er vernet som Bjerkås naturreservat.

På Bjerkås finnes tørre kalkskoger, rasmarker, rike strandberg og ferskvann. Her er Norges største kjente forekomst av ertevikke, og alm-lindeskog.

På Bjerkåsholmen, i Bjerkåsholmveien og på Djuptrekkodden sør for Sjøstrand er det opprettet naturminne for å verne fossilførende bergarter.

Historikk og næringsliv

Bjerkås gård var matrikkelgård (gnr. 68) og tilhørte lenge Nesøygodset. Senere var det mange eiere, og gården ble delt mange ganger. Christiania Portland Cementfabrik kjøpte gården på begynnelsen av 1900-tallet.

På Bjerkås ligger bedriftene Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) og Bjerkås Bryggeri, tidligere også Norsk Eternit Fabrikk.

Kart

Bjerkås
Bjerkås
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg