Filtvet fyr

Fyret på den gamle fyrstasjonen på Filtvet ble nedlagt i 1985, og erstattet av fyrlykta på søylen til høyre.

Av .
Lisens: CC BY ND 2.0
Filtvet fyr ved Drøbaksundet
Filtvet fyr

Artikkelstart

Filtvet fyr er en fyrstasjon i OslofjordenHurumlandets sørøstlige pynt i Asker kommune, Viken fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1884, automatisert i 1964, avbemannet og nedlagt i 1985, og ble da erstattet av en separat, automatisk fyrlykt.

  • Tårnets høyde: 13,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 13 meter. Lykt: 14 meter
  • Lysvidde nytt tårn: 6,1 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc(2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har fått navn etter tettstedet Filtvet, som opprinnelig er et gårdsnavn.

Historikk

Christiania Havnevesen opprettet det første fyrlyset her. Det ble innredet i gavlveggen i et privat uthus som lå ytterst på odden. Filtvet fyr fikk status som kommunalt ledfyr og ble tent samtidig med Rødtangen og Bastøy fyr. I lengden ble lyset for svakt og det var også et savn at det ikke var tåkevarsling på plassen. I 1877 ble det derfor bevilget midler til et nytt fyr med tåkesignal. Det gjorde det mulig å bygge en egen fyrstasjon litt lenger ute på odden. Fyrlyset ble plassert i boligens andre etasje på bygningens østre gavlvegg. Fyrlyset kom fremdeles fra en oljelampe, men denne ble forsterket med et sjette ordens linseapparat. Fyret ble også utstyrt med en tåkeklokke. Året etter ble også denne fyrstasjonen statlig og ansvaret for driften overført til Statens Fyrvesen. I 1891 ble så fyrlyset nok en gang forsterket ved installering av et nytt linseapparat.

Første elektriske

I 1916 ble Filtvet fyr det første elektrifiserte fyret i Oslofjorden. Samtidig ble fyrbygningen bygget om ved at tåkeklokken og oppbygget på taket av boligen ble fjernet. Der ble det isteden montert et nytt lyktehus. Dermed økte lysets høyde over vannflaten og lysvidden. I lyktehuset ble det montert et nytt fjerde ordens linseapparat med en elektrisk glødelampe, samt et klippapparat. Samtidig ble det montert nytt tåkesignal, en sirene, på taket av lyktehuset. Med nytt tåkesignal meldte også behovet seg for større bemanning enn fyrfamilien som til da hadde hatt ansvaret. Det ble ansatt en betjent og til ham ble det oppført et lite tilbygg på boligens nordside. I 1935 ble sirenen nedlagt og fjernet, og erstattet med en nautofon. Denne ble plassert på en høy jernstolpe ved bygningen, ut mot Drøbaksundet. I 1985 ble Filtvet fyr nedlagt, og lyset i hovedbygningen erstattet av en fyrlykt like ved.

Den gamle fyrstasjonen ble fredet i 1997, og i 1999 ble den kjøpt av Asker kommune etter at det året før var dannet en venneforening; Filtvet Fyrs Venner, som etter avtale med kommunen drifter og vedlikeholder fyrstasjonen. Foreningen arrangerer blant annet konserter og utstillinger på fyret.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Schau, André og Lauritzen, Per Roger (2010). Fyrene i Oslofjorden. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg