Anton Wilhelm Brøgger (norsk arkeolog)

Faktaboks

Anton Wilhelm Brøgger
Født
11. oktober 1884, Stockholm, Sverige
Død
29. august 1951, Oslo

Foto 1930. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Anton Wilhelm Brøgger
Av /NTB Scanpix ※.

Anton Wilhelm Brøgger

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Anton Wilhelm Brøgger var en norsk arkeolog, sønn av W. C. Brøgger. Han ble Dr.philos. i 1909, og var bestyrer ved Universitetets oldsaksamling og professor i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo fra 1915 til 1949.

Brøggers virksomhet har hatt stor betydning for utviklingen av den arkeologiske forskning i Norge, ikke minst gjennom hans administrative og organisatoriske arbeid.

Politisk aktiv

Han var en flittig medarbeider i dagspressen og deltok aktivt i politikken i mellomkrigstiden, hele tiden klart plassert på høyresiden. I en periode var han sentral i Norges Grønlandslag. Partipolitisk var han knyttet til Frisinnede Venstre. På grunn av sin motstand mot den tyske okkupasjonen av Norge i 1940, satt Brøgger i fangeleiren på Grini til krigens slutt.

Doktoravhandling

Brøggers doktoravhandling Den arktiske stenalder i Norge (1909) har vært grunnleggende for den moderne steinalderforskningen i Norge. Samtidig foretok han omfattende utgravninger på Jæren (Vistehulen). Senere lå hans interesser mer i jernalderforskningen og i grenseområdet mellom arkeologi og historie.

Bøker

I 1915 utgav han Stavangers historie i middelalderen; blant andre viktige arbeider kan nevnes Borrefundet og Vestfoldkongenes graver (1916), Ertog og Øre (1921), den inspirerende og omstridte studien Det norske folk i oldtiden (1925) og hans arbeider over den nordiske kolonisasjon av Vesterhavsøyene, innledet med en arkeologisk ekspedisjon til Shetland og Orknøyene 1928: Gamle emigranter (1928), det store arbeidet Den norske bosetning på Shetland–Orknøyene (1930), Færøyanes koloniseringshistorie (1937) og til sist Vinlandsferdene (1937).

Av stor betydning er også hans mindre studier Raknehaugen – Ravenna (1917), Gullalder (1937) og Fra Helgeån til Stiklestad (1940).

Vikingsskiphuset

Sammen med H. Shetelig utgav han Vikingskipene (1950). Brøgger ledet utgivelsen av det vitenskapelige verk om Osebergfunnet hvor han selv skrev størstedelen av bind 1. Oppførelsen og utbyggingen av Vikingskipshuset på Bygdøy skyldes vesentlig Brøggers initiativ.

Brøgger fikk i gang og redigerte selv tidsskriftet Viking (1937-) i en årrekke.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Norsk biografisk leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg