Anton Wilhelm Brøgger – norsk arkeolog

Anton Wilhelm Brøgger

Anton Wilhelm Brøgger av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Anton Wilhelm Brøgger var en norsk arkeolog, sønn av W. C. Brøgger. Han ble Dr.philos. i 1909, og var bestyrer ved Universitetets oldsaksamling og professor i nordisk arkeologi ved Universitetet i Oslo fra 1915 til 1949.

Brøggers virksomhet har hatt stor betydning for utviklingen av den arkeologiske forskning i Norge, ikke minst gjennom hans administrative og organisatoriske arbeid.

Han var en flittig medarbeider i dagspressen og deltok aktivt i politikken i mellomkrigstiden, hele tiden klart plassert på høyresiden. I en periode var han sentral i Norges Grønlandslag. Partipolitisk var han knyttet til Frisinnede Venstre. På grunn av sin motstand mot den tyske okkupasjonen av Norge i 1940, satt Brøgger i fangeleiren på Grini til krigens slutt.

Brøggers doktoravhandling Den arktiske stenalder i Norge (1909) har vært grunnleggende for den moderne steinalderforskningen i Norge. Samtidig foretok han omfattende utgravninger på Jæren (Vistehulen). Senere lå hans interesser mer i jernalderforskningen og i grenseområdet mellom arkeologi og historie.

I 1915 utgav han Stavangers historie i middelalderen; blant andre viktige arbeider kan nevnes Borrefundet og Vestfoldkongenes graver (1916), Ertog og Øre (1921), den inspirerende og omstridte studien Det norske folk i oldtiden (1925) og hans arbeider over den nordiske kolonisasjon av Vesterhavsøyene, innledet med en arkeologisk ekspedisjon til Shetland og Orknøyene 1928: Gamle emigranter (1928), det store arbeidet Den norske bosetning på Shetland–Orknøyene (1930), Færøyanes koloniseringshistorie (1937) og til sist Vinlandsferdene (1937).

Av stor betydning er også hans mindre studier Raknehaugen – Ravenna (1917), Gullalder (1937) og Fra Helgeån til Stiklestad (1940).

Sammen med H. Shetelig utgav han Vikingskipene (1950). Brøgger ledet utgivelsen av det vitenskapelige verk om Osebergfunnet hvor han selv skrev størstedelen av bind 1. Oppførelsen og utbyggingen av Vikingskipshuset på Bygdøy skyldes vesentlig Brøggers initiativ.

Brøgger fikk i gang og redigerte selv tidsskriftet Viking (1937-) i en årrekke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.