Tomra flaskeautomat. Av /NTB. Begrenset gjenbruk

Tomra (bedrift)

Artikkelstart

Tomra Systems ASA er et norsk industrikonsern grunnlagt i Asker i 1972 av brødrene Petter Planke og Tore Planke. Tomra er en internasjonalt ledende produsent av elektronisk styrte returautomater for drikkevareemballasje i glass, plast og aluminium. Selskapet utvikler integrerte løsninger som tar hånd om emballasjen til den er klar for ombruk eller gjenvinning. Størstedelen av produksjonen går til eksport.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for tomflaske registrerings automat

I 2020 hadde selskapet en omsetning på omtrent 10 milliarder og over 350 ansatte.

Fra 2021 er Tove Andersen administrerende direktør og fra 2015 er Jan Olof Svensson styreleder i selskapet.

Historikk

Petter Sv. Planke (th) og Tore Planke ved en flaskeautomat for retur av tomflasker, som snart skal ut på markedet. Fra produksjonslokalene i Asker.
Tomra, 1985
Av /NTB.

Selskapet ble grunnlagt i 1972 av Petter Planke og Tore Planke med navnet TOMRA, en forkortelse for TOMflaske Registrerings Automat. Det samme året som selskapet ble stiftet ble det installert 29 maskiner rundt om i Norge. Året etter inngikk selskapet flere distribusjonsavtaler for å dekke interessen fra de utenlandske markedene. For eksempel ble det i 1974 solgt 100 maskiner til Systembolaget i Sverige. I 1977 ble teknologien som kunne gjenkjenne ulike flasker introdusert.

I 1985 falt aluminiumprisene med over 50 prosent på få måneder, og insentivet for å resirkulere falt med det bort i flere markeder. Selskapet måtte som følge av det gå ut av de fleste av sine aktiviteter i USA i 1986. Det samme året gikk de to brødrene som startet virksomheten ut av selskapet.

I de kommende årene lanserte selskapet sin neste generasjons returautomat og begynte sakte men sikkert å gå inn i det amerikanske markedet på nytt i 1989. På 2000-tallet gjorde selskapet flere strategiske oppkjøp for å bli en av verdens ledende produsent av elektronisk styrte returautomater for drikkevareemballasje i glass, plast og aluminium.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg