ask - planteslekt

Ask. Tre, blad og frukt av vanlig ask, Fraxinus excelsior.

av . Begrenset gjenbruk
Ask får bevingede frukter som spres med vinden.
Ask, Fraxinus excelsior av . CC BY NC SA 3.0

Ask er en planteslekt i oljetrefamilien. Trærne har motsatte blad, små blomster og vinget nøttefrukt. Det er kjent 65 arter, derav 20 som bare finnes i Nord-Amerika. Vanlig ask, Fraxinus excelsior, er et hurtigvoksende, lyskrevende tre som kan bli opptil 25 meter høyt og nå betydelige stammedimensjoner. Knoppene er runde og svarte; de yngste grenene er grove og bueformet oppstigende. Bladene kommer sent og faller tidlig av om høsten. Blomstene er svartfiolette, uten blomsterdekke og sitter i klaser eller topper. De er én- eller tvekjønnete med to pollenbærere og en pollenvei med et tofliket arr.

Faktaboks

Også kjent som
Fraxinus

Ask blomstrer på bar kvist om våren. Den vokser i god moldjord, hos oss i lavlandet nord til Trøndelag. Flere avvikende former plantes som prydtrær, for eksempel hengeask og enbladask. I parker plantes mannaask, Fraxinus ornus, som stammer fra Sør-Europa. Den har hvite, velluktende blomster i opprette dusker. Av treet tappes en søt saft som gir «manna» (jamfør den bibelske manna) når den størkner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Unni Vik

Hei Hallvard. Hengeask har blomar som er vindpollinert og fruktene som seinare vert danna er vinga nøtter. Håpar dette var svar på spørsmålet ditt. Beste helsing Unni

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg