Ask. Tre, blad og frukt av vanlig ask, Fraxinus excelsior.

KF/Linden Artists. Begrenset gjenbruk

Ask er en planteslekt i oljetrefamilien. Trærne har motsatte blad, små blomster og vinget nøttefrukt. Det er kjent 65 arter, derav 20 som bare finnes i Nord-Amerika. Vanlig ask, Fraxinus excelsior, er et hurtigvoksende, lyskrevende tre som kan bli opptil 25 meter høyt og nå betydelige stammedimensjoner. Knoppene er runde og svarte; de yngste grenene er grove og bueformet oppstigende. Bladene kommer sent og faller tidlig av om høsten. Blomstene er svartfiolette, uten blomsterdekke og sitter i klaser eller topper. De er én- eller tvekjønnete med to pollenbærere og en pollenvei med et tofliket arr.

Ask blomstrer på bar kvist om våren. Den vokser i god moldjord, hos oss i lavlandet nord til Trøndelag. Flere avvikende former plantes som prydtrær, for eksempel hengeask og enbladask. I parker plantes mannaask, Fraxinus ornus, som stammer fra Sør-Europa. Den har hvite, velluktende blomster i opprette dusker. Av treet tappes en søt saft som gir «manna» (jamfør den bibelske manna) når den størkner.

I eldre tid var det mange steder vanlig å ta varsler av asken om våren. Hvis asken ble svært tidlig grønn, ville sommeren bli kort. En populær værprofeti for sommeren lød: «Ask før eik gir bleik, eik før ask gir plask». Samme mening finnes for øvrig uttrykt i flere variasjoner.

Folketroen på asketreets helbredende virkninger mot sykdommer har til alle tider vært sterk. Så sent som i 1970-årene ble askeavkok (askeved og -blad utkokt i vann) forsøkt som middel mot blant annet kreft, uten at det beviselig hadde noen virkning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. oktober svarte Unni Vik

Hei Hallvard. Hengeask har blomar som er vindpollinert og fruktene som seinare vert danna er vinga nøtter. Håpar dette var svar på spørsmålet ditt. Beste helsing Unni

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.