Holmsbu

Holmsbu Bad og Fjordhotell.
Holmsbu kirke.
Av .
Lisens: Fri
Havna i Holmsbu
Holmsbu
Lisens: CC BY SA 3.0

Holmsbu er et tettsted på vestsiden av Hurumlandet i Asker kommune, Viken fylke. Tettstedet ligger ved den ytre delen av Drammensfjorden og er et populært feriested med to hoteller og tallrike hytter. Bebyggelsen består av små trehus, gjerne omgitt av hager.

Faktaboks

innbyggertall:
308 (2016)

Historikk

Fra middelalderen var det saltkokebuer på Holmsbu, og det ble senere laste- og lossested for Holmestrand tollsted. Holmsbu ble ladested 1847, men likevel aldri egen kommune. Ladestedet hadde felles herredsstyre med Hurum.

Kultur

Stedet har vært et yndet oppholdssted for malere, i særlig grad gjelder det de tre såkalte holmsbumalerne Henrik Sørensen, Torvald Erichsen og Oluf Wold Torne. Like utenfor tettstedet ligger Holmsbu Billedgalleri i en prisbelønnet bygning fra 1973 tegnet av arkitekt Bjart Mohr, og som inneholder verker av de tre holmsbumalerne, særlig Henrik Sørensen som tilbrakte 37 somre i Holmsbu.

I Holmsbu ligger Holmsbu kirke fra 1887. Etter initiativ fra Henrik Sørensen har kirken fått en rik utsmykking av en rekke malere som har gjestet stedet, foruten de tre holmsbumalerne blant annet Aage Storstein, Willi Midelfart og Reidar Fritzvold. Holm gård har våningshus fra 1650.

Navn

Navnet er etter gårdsnavnet Holm, og bu, etter salteribuer, nevnt 1399.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg