Faktaboks

Etymologi

Holm og bu, etter salteribuer

Innbyggertall
283 (SSB, 2023)
Landareal
0,4 km²
Tettstedsnummer
2162 Holmsbu
Holmsbu Bad og Fjordhotell
Holmsbu Bad og Fjordhotell.
Holmsbu
Holmsbu ved Drammensfjorden.
Holmsbu
Lisens: CC BY SA 3.0
Holmsbu
Havna i Holmsbu
Holmsbu
Lisens: CC BY SA 3.0

Holmsbu er et tettsted i Asker kommune i Akershus. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,4 km², og har 283 innbyggere (2023).

Tettstedet ligger ved den ytre delen av Drammensfjorden og er et populært feriested med hotell og tallrike hytter. Bebyggelsen består i stor grad av små trehus, ofte omgitt av hager.

Historikk

Holmsbu er første gang nevnt i første tiår av 1600-tallet som en lasteplass for trelast under gården Holm. Det siste leddet i navnet kan referere til en sjøbod, eller ei bu hvor det ble kokt salt. Den eldste delen av våningshuset på Holm stammer fra 1600-tallet, og har ei freda dør i barokkstil.

I første halvdel av 1700-tallet vokste det fram et lite strandsted i Holmsbu. I 1757 ble stedet et ladested med begrensa handelsrettigheter under Holmestrand ladested, eid av familien Blom. Ladestedet fikk fulle rettigheter i 1847, men ble allikevel aldri egen kommune, og hadde felles herredsstyre med Hurum. Kommunen kjøpte det gjenværende av ladestedets eiendom i 1919. Mye av den gamle trehusbebyggelsen gikk tapt i branner i 1950 og 1962.

Kultur

Mellom 1911 og 1962 var Holmsbu en kunstnerkoloni, og malerne som oppholdt seg her i kortere eller lengre perioder omtales gjerne som "Holmsbumalerne". De tre kunstnerne som forbindes mest med stedet er Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Torne.

Ovenfor Holmsbustøa ligger Holmsbu kunstmuseum i en prisbelønnet bygning fra 1973 av arkitekt Bjart Mohr. Museet inneholder verker av holmsbumalerne, særlig Henrik Sørensen, som tilbrakte 37 somre i Holmsbu.

Holmsbu kirke er ei langkirke i tre fra 1887 med gravkapell fra 1928. Etter initiativ fra Henrik Sørensen fikk kirka på 1950-tallet og 1960-tallet rik utsmykning av ulike kunstnere som har besøkt Holmsbu, foruten Sørensen også blant andre Aage Storstein, Willi Midelfart og Reidar Fritzvold.

Kart

Holmsbu
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg