Holmsbu

Holmsbu Bad og Fjordhotell.
Holmsbu kirke.
Av .

Holmsbu er et tettsted på vestsiden av Hurumlandet i Asker kommune, Viken fylke. Tettstedet ligger ved den ytre delen av Drammensfjorden og er et populært feriested med to hoteller og tallrike hytter. Bebyggelsen består av små trehus, gjerne omgitt av hager.

Faktaboks

Etymologi

Holm og bu, etter salteribuer

Innbyggertall
285 (2019)

Historikk

Fra middelalderen var det saltkokebuer på Holmsbu, og det ble senere laste- og lossested for Holmestrand tollsted. Holmsbu ble ladested i 1847, men likevel aldri egen kommune. Ladestedet hadde felles herredsstyre med Hurum.

Kultur

Stedet har vært et yndet oppholdssted for malere, i særlig grad gjelder det de tre såkalte holmsbumalerne Henrik Sørensen, Torvald Erichsen og Oluf Wold Torne. Like utenfor tettstedet ligger Holmsbu Billedgalleri i en prisbelønnet bygning fra 1973 tegnet av arkitekt Bjart Mohr, og som inneholder verker av de tre holmsbumalerne, særlig Henrik Sørensen som tilbrakte 37 somre i Holmsbu.

Holmsbu kirke er ei langkirke i tre fra 1887 med gravkapell fra 1928. Etter initiativ fra Henrik Sørensen har kirken fått en rik utsmykking av en rekke malere som har gjestet stedet, foruten de tre holmsbumalerne blant annet Aage Storstein, Willi Midelfart og Reidar Fritzvold. Holm gård har våningshus fra 1650.

Navn

Navnet er etter gårdsnavnet Holm, og bu, etter salteribuer, nevnt i 1399.

Kart

Holmsbu
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg