Holmsbu, tettsted i Hurum kommune, Buskerud, på vestsiden av Hurumlandet, i den ytre delen av Drammensfjorden. Fra middelalderen var det saltkokebuer på stedet, og stedet ble senere laste- og lossested for Holmestrand tollsted. Ble ladested 1847, men likevel aldri egen kommune; ladestedet hadde felles herredsstyre med Hurum. Bebyggelsen består av små trehus, gjerne omgitt av hager. Bussforbindelse med Drammen og Oslo.

Holmsbu er et populært feriested med to hoteller og tallrike hytter. Stedet har vært et yndet oppholdssted for malere, i særlig grad gjelder det de tre såkalte holmsbumalerne Henrik Sørensen, Torvald Erichsen og Oluf Wold Torne. Like utenfor tettstedet ligger Holmsbu Billedgalleri i en prisbelønnet bygning fra 1973 tegnet av arkitekt Bjart Mohr, og som inneholder verker av de tre holmsbumalerne, særlig Henrik Sørensen som tilbrakte 37 somre i Holmsbu.

I Holmsbu ligger Holmsbu kirke fra 1887. Etter initiativ fra Henrik Sørensen har kirken fått en rik utsmykking av en rekke malere som har gjestet stedet, foruten de tre holmsbumalerne blant annet Aage Storstein, Willi Midelfart og Reidar Fritzvold. Holm gård har våningshus fra 1650.

Navnet er etter gårdsnavnet Holm, og bu, etter salteribuer, nevnt 1399.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.