Nycomed

Av .

Artikkelstart

Nycomed var et norsk farmasikonsern som ble grunnlagt i Oslo i 1874 av apoteker Morten Nyegaard. Det ble opprinnelig grunnlagt som et legemiddelagentur for et tysk firma. Han etablerte sammen med Theodor Haslund firmaet Nyegaard & Co. i 1890. Nyegaard trakk seg ut av firmaet i 1900.

Firmaet var lokalisert i Oslo sentrum. Det flyttet i 1940 opp til Sandakerveien 103 i Oslo, senere kjent som Nycoveien 2.

Deler av virksomheten fra Nycomed er videreført i selskapet Takeda AS.

Historikk

Nyegaard & Co., bedre kjent som Nyco, startet egen produksjon i 1913 og ble særlig kjent for legemiddelet Globoid og Nyco fruktsalt. Konsernet ble et aksjeselskap fra 1918. I 1925 begynte firmaet med egen forskning.

Vitamin B₁₂

Nyco var sterkt involvert i oppdagelsen av vitamin B₁₂ . I 1930-årene drev Nyco med intens forskning på leveren. De oppdaget et stoff som motvirket blodsykdommen pernisiøs anemi. I 1939 klarte de å isolere det inntil da ukjente stoffet. Forskerne hos Nyco ble imidlertid forbigått av forskerne hos Glaxo i England som først publiserte isoleringen av vitamin B₁₂. Nyco var nær oppdagelsen, og det skyldtes sannsynligvis uheldige omstendigheter, som krigsutbrudd og den tyske okkupasjonen 1940–1945 og dermed uunngåelig isolering fra vitenskapelige miljøer i andre land, at de engelske forskerne kom først.

Røntgenkontrastmidler

På 1950-tallet startet arbeidet med utvikling av originale røntgenkontrastmidler. Et av de første kontrastmidlene Nyco fant fram til var metrizoat som de solgte under handelsnavnet Isopaque. Det ble registrert i Norge i 1961. Det første ikke-ioniske røntgenkontrastmidlet, metrizamid, ble registrert i Norge i 1974 under handelsnavnet Amipaque. Deretter fulgte iohexol (handelsnavn Omnipaque) i 1982 og iodixanol (handelsnavn Visipaque) i 1988. Omnipaque ble en verdenssuksess.

Sentrale i denne forskningen var Hugo Holtermann, som var forskningssjef i perioden 1964–1976, og svenske Torsten Almén.

Andre varianter av kontrastmidler ble også produsert, for eksempel til bruk ved ultralydundersøkelse og MR-undersøkelse.

Nyere historie

Nyegaard & Co. (Nyco) fikk fabrikker i Oslo, Lillestrøm og Lindesnes, datterselskaper i flere land og etter hvert stor eksport. Konsernet produserte også medisinsk-teknisk utstyr (Nycotron).

Nyegaard & Co. var fra 1981 eid av industrikonsernet Norgas, som i 1986 (under navnet Actinor) ble innlemmet i Hafslund. Nyegaard & Co. skiftet da navn til Nycomed og Hafslund-konsernet til Hafslund Nycomed. Nycomed ble Norges største farmasiselskap med datterselskaper i mange europeiske land og stor eksport.

I 1990 ble Nycomed delt i Nycomed Imaging, som blant annet drev med billeddiagnostikk og kontrastmidler, og Nycomed Pharma, som konsentrerte seg mest om legemidler. Begge ble utskilt fra Hafslund-konsernet i 1996. Nycomed Imaging ble i 1997 sammensluttet med britiske Amersham til Nycomed Amersham, fra 2001 Amersham. Amersham ble i 2004 overtatt av det store amerikanske konsernet General Electric (GE). Denne delen av Nycomed er en del av GE Healthcare.

Nycomed Pharma fortsatte videre under nye eiere og beholdt rettighetene til varemerket Nycomed med fabrikker i Asker og Elverum.

I 2011 ble Nycomed kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical Company. Som en følge av dette skiftet selskapet navn i Norge til Takeda Nycomed AS i 2012. Fra 2015 heter selskapet Takeda AS.

Litteratur

  • Amdam, Rolv Petter & Knut Sogner: Rik på kontraster: Nyegaard & Co – en norsk farmasøytisk industribedrift 1874-1985, 1994, isbn 82-417-0404-6

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg