velodrom

Innendørs velodrom i Sveits. Donnerstag-Abendrennen 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Utendørs velodrom i Oregon, USA. Alpenrose Velodrome, heter den.
Av .

Artikkelstart

Velodrom er en rundbane for sykkelritt med kraftig dosserte svinger som benyttes i banesykling. De fleste velodromer finnes innendørs, men også noen utendørs. Den mest kjente utendørs-velodromen finnes i Roubaix i Frankrike og er avslutningen på det kjente sykkelrittet Paris – Roubaix.

Faktaboks

Uttale
velodrˈom
Etymologi
av fransk, fra velo(siped) og -drom

Velodromer har to langsider og to mer eller mindre kraftig dosserte svinger. I internasjonale mesterskap er indre baneomkrets som regel 200, 250 eller 333 meter med nesten 50 grader helning øverst i svingene. Hastigheten kan bli over 80 kilometer i timen. Kjørebanen er av treverk (innendørs) og betong eller asfalt (utendørs), tidligere også av grus. Banesykler er lettere enn landeveissykler (ned til 6 kilo), har fast nav uten frihjul og gir. Banesykler har heller ingen bremser.

Banesykling i Norge

Under sykkel-VM i 1993 ble det bygget en midlertidig velodrom i VikingskipetHamar. Norges første innendørs velodrom ble åpnet i Sola kommune, høsten 2021.

Historikk

Banesykling har blitt arrangert helt siden slutten av 1800-tallet. Det første verdensmesterskapet i banesykling ble avholdt i 1895. Norge fikk sin første verdensmester på bane i 1896, ved Wilhelm Henie. I 1972 ble Knut Knudsen olympisk mester i disiplinen 4000 meter individuell forfølgelse, og han har i tillegg ett gull, to sølv og en bronse fra VM. May Britt Våland vant bronsemedalje i VM i 1995. Anita Yvonne Stenberg vant i mars 2020 bronsemedalje i VM i Berlin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg