Velodrom
Innendørs velodrom i Sveits. Donnerstag-Abendrennen 2013.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Alpenrose velodrom
Utendørsvelodromen Alpenrose Veodrome i delstaten Oregon i USA.
Av .

Velodrom er en rundbane for sykkelritt med kraftig dosserte svinger som benyttes i banesykling. De fleste velodromer finnes innendørs, men også noen utendørs. Den mest kjente utendørs-velodromen finnes i Roubaix i Frankrike og er avslutningen på det kjente sykkelrittet Paris–Roubaix.

Faktaboks

Uttale
velodrˈom
Etymologi
av fransk, fra velo(siped) og -drom

Velodromer har to langsider og to mer eller mindre kraftig dosserte svinger. I internasjonale mesterskap er indre baneomkrets som regel 200, 250 eller 333 meter med nesten 50 grader helning øverst i svingene. Hastigheten kan bli over 80 kilometer i timen. Kjørebanen er av treverk (innendørs) og betong eller asfalt (utendørs), tidligere også av grus.

Velodromer i Norge

Under sykkel-VM i 1993 ble det bygget en midlertidig velodrom i VikingskipetHamar. Det finnes tre permanente utendørs velodromer, Prestmovelodromen, i Halden og Levanger. Norges første innendørs velodrom ble åpnet i Sola høsten 2021, og i 2023 sto en velodrom ferdig i Asker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg