Skaugumsåsen

Skaugumåsen ved Semsvannet har en karakteristisk profil og kan sees på lang avstand.
Skaugumåsen.

Artikkelstart

Skaugumsåsen er en ås i Vestmarka, Asker kommune i Viken fylke. Åsen reiser seg opp ved Semsvannet like nord for Skaugum opp til 348 meter over havet.

Faktaboks

Etymologi

Skóg(h)eimr - ‘skoggården’

Også kjent som

Skaugumåsen

På Skaugumsåsen er et naturreservat og utsiktpunkt. Fra toppen er det storslått utsikt over Indre Oslofjord mot Drøbak i sør fra toppen av brattkanten. I nord ses Kolsåstoppen og Holmenkollåsen.

Landskapet skifter mellom dype kløfter med høye og varmekjære løvtrær til skrinne bergnabber med furu, einer og kortvokst eik. Skaugumsåsen er bygd opp av harde, permiske lavaer som ligger over løsere kambrosilurske skifere og danner en markert brattkant mot sør. Berggrunnen tilhører Oslofeltet. Nederst finnes kalk- og skiferbergarter fra kambrosilur etterfulgt av sandstein fra overgangen mellom karbon- og permtiden (Askergruppa). Over dette finnes først basaltlava og øverst rombeporfyrlava fra permtiden.

Skogen er en tørr utforming av alm-lindeskog med hegg. I edelløvskogen danner fin storvokst lind tette grupper sammen med lønn og alm. I urene kan lind danne rene partier, men gran forekommer hvor ura er stabil. Feltsjiktet har arter som malurt, blodstorkenebb og blankstorknebb.

På Djupdalsåsen inne på Skaugumsplatået finnes rester av en bygdeborg fra folkevandringstiden (500 evt.). Nord for bygdeborgen finnes rester etter en steinmur.

På Grosetkollen inne på Skaugumsplatået finnes grunnmuren etter et bevertningssted som var i drift i perioden 1936 til 1956.

Skaugum

Ved foten av Skaugumsåsen ligger Semsvannnet og Skaugum. I 1989 hadde speiderne i Norges speiderforbund, NSF landsleir på Skaugum.

Navn

Navnet kommer av norrønt Skóg(h)eimr.

Kart

Skaugumsåsen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg