Spikkestad

Spikkestad nye kirke Tegelen
Spikkestad nye kirke Tegelen
Lisens: CC BY SA 3.0

Spikkestad er en tettbebyggelse i Asker kommune, Viken fylke. Tettstedet har 4652 innbyggere (2018) inklusive Dagslett, den tilstøtende tettbebyggelsen i sør.

Spikkestad ligger i et kulturlandskap som utgjør østligste del av Drammen tettsted. Området har hatt økende folketall de siste årene. Tettbebyggelsen har en del industri, blant annet Elopak AS.

Spikkestadbanen

Tettstedet er også endestasjon for Spikkestadlinjen, tidligere Spikkestadbanen, med lokaltogforbindelse til Asker. Spikkestadlinjen er en ensporet jernbanestrekning på Drammenbanen fra 1872. Opprinnelig gikk jernbanen mellom Asker og Gullaug i Drammen, men i 1994 ble godstrafikken nedlagt og banen forkortet ved Spikkestad stasjon. Alle tog mellom Asker og Drammen går i dag gjennom Liertunnelen fra 1973 og Spikkestadlinjen er et sidespor. Ved stasjonen ligger kirke- og kulturbygget Teglen.

Navn

Navnet, med eldste registrerte form Spyckestad (1499), er ikke sikkert forklart. Førsteleddet kan være et elvenavn, Spikk, som finnes i flere gårdsnavn. Det kan også være et tilnavn Spikki, 'en som spikker, skjærer i tre'. En tredje mulighet er dialektordet spikki, 'småfugl'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg