Akershus Vest er en region som omfatter de to kommunene Asker og Bærum.

Det historiske Vestområdet i Akershus er sammenfallende med en moderne videreføring av det historiske Asker prestegjeld, som siden middelalderen bestod av de senere kommunene Asker og Bærum. I 1837 ble kommunene Asker og Bærum etablert på grunnlag av Asker sogn i Asker prestegjeld, og sognene Vestre- og Østre Bærum i Asker prestegjeld.

Dagens region er litt mer omfattende enn den historiske regionen som tar utgangspunkt i Asker prestegjeld. Fra 2020 omfatter Asker kommune også de tidligere kommunene Røyken og Hurum. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform. Store deler av området tilhører tettstedet Oslo, og hele området inngikk tidligere i det historiske distriktet Vingulmark. Tidligere Asker kommune (fram til 2020) og Bærum var en del av det tidligere fogderiet Aker og Follos fogderi i Akershus amt, mens Røyken og Hurum var en del av det tidligere fogderiet Buskeruds fogderi i Buskeruds amt.

Asker og Bærum deltar i Osloregionen interkommunalt politisk råd og i Interkommunalt politisk råd for Asker og Bærum. Området tilhører rettsområdet for Ringerike, Asker og Bærum tingrett under Borgarting lagdømme (se Borgarting lagmannsrett), og det sogner til Oslo bispedømme i Den norske kirke. Området utgjør næringsregion Akershus Vest. Asker og Bærum utgjør henholdsvis delregionene ytre vest og indre vest i Stor-Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg