Faktaboks

Ericsson

egentlig Telefonaktiebolaget L.M. Ericsson

Etymologi

etter grunnleggeren Lars Magnus Ericsson (1846–1926)

Logo
Av .

Ericsson er et svensk teleindustrikonsern grunnlagt i 1876 av Lars Magnus Ericsson. Konsernet har spesialisert seg på fast og mobil tele- og datakommunikasjon og har en betydelig internasjonal virksomhet med operasjoner i rundt 180 land.

Virksomheten omfatter fremstilling og installasjon av telefonstasjoner og transmisjonsutstyr for offentlige telenett, produksjon av sentralbord, telefonapparater og bedriftsinterne nettverk, skytjenester, samt utstyr for radiokommunikasjon. Ericsson fremstiller også forsvarsutstyr (blant annet radar), signalsystemer og komponenter for elektronikkindustrien. De senere årene har selskapet satset kraftig på 5G-teknologi for både offentlig, privat og militær sektor.

I 2020 hadde Ericsson en omsetning på cirka 232 milliarder svenske kroner og rundt 100 000 ansatte, hvorav omtrent 13 000 i Sverige.

Konsernet er kontrollert av investeringsselskapene AB Industrivärden (med utspring i Svenska Handelsbanken) og Investor AB (Wallenberg-familien). Hovedkontoret ligger i Kista i Stockholm.

Historikk

Cobra
Ericsson var gjennom store deler av 1900-tallet verdensledende i utviklingen av telefonapparater og telefoni. I 1956 kom Ericsson på markedet med verdens første telefon i ett stykke - modell Cobra. Cobra kom med deksel i fargeglad plast - ikke i svart bakelitt som hadde vært standarden tidligere. Reklamefoto fra 1965.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Lars Magnus Ericsson åpnet i 1876 eget verksted for telegraf- og telefonreparasjoner, solgte etter hvert også forbedrede Bell-telefoner. Verkstedet introduserte i 1892 verdens første bordtelefon, og i 1896 ble aksjeselskapet LM Ericsson & Co. dannet, som i 1918 ble sammensluttet med Stockholms Allmänna Telefon AB (grunnlagt i 1883) til Allmänna Telefon AB Ericsson. Selskapet har hatt sitt nåværende navn fra 1926.

I 1970-årene var konsernet blant de første som utviklet en digital telefonsentral, og suksessen med dette AXE-systemet la grunnlaget for en vekst for konsernet. I 1980-årenes satset Ericsson også på datamaskiner og kontorutstyr (Ericsson Information Systems), men denne virksomheten ble 1988 solgt til Nokia. I stedet ble Ericsson et av verdens ledende selskap innen mobiltelefoni. Etter sterk vekst i siste halvdel av 1990-årene, fikk konsernet fra århundreskiftet problemer med lønnsomheten, blant annet dårligere salg av mobiltelefoner. Egenproduksjonen av mobiltelefoner for forbrukermarkedet ble besluttet nedlagt, og på tre år ble omsetningen og antall ansatte halvert.

Virksomheten innen mobiltelefoner ble fra 2001 drevet i samarbeid med japanske Sony under merkenavnet Sony Ericsson. Denne delen av virksomheten ble solgt til Sony i 2012, og Ericsson-delen av navnet ble fjernet.

Ericsson i Norge

Det norske datterselskapet Ericsson AS ble grunnlagt i 1989 ved å overta en del av telekomvirksomheten til norske Elektrisk Bureau med produksjon på Hisøy i Arendal, som i 1997 ble flyttet til Grimstad og i 2002 nedlagt. På det meste hadde Ericsson cirka 1400 ansatte i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg