Drammensveien 78

Denne villaen i Drammensveien 78 har huset Det Norske Videnskabs-Akademi siden 1911. Villaen ble tegnet av arkitekt Herman Major Backer og oppført for statsråd Hans Rasmus Astrup i 1886–1887.

Av /Det Norske Videnskaps-Akademi.

Drammensveien er veien mellom Oslo og Drammen, der store deler går som motorvei (E 18).

Drammensveien er landets mest trafikkerte vei fra Oslo gjennom Bærum, Asker, Lier og til Drammen. I dag følger E 18 omtrent den opprinnelige Drammensveien bortsett fra at veien tidligere gikk gjennom Asker sentrum og Sandvika. Den gamle veitraseen heter i dag Gamle Drammensvei og utgjør en rekke veistykker. Veien ble til i forbindelse med utbyggingen av Kongsberg Sølvverk og Bærums Verk. Det foreligger omfattende planer om utvidelse av motorveien, men det er uenighet mellom Oslo og nabokommunene om størrelsen på prosjektet.

Drammensveien i Oslo

I Oslo startet tidligere Drammensveien ved Nationaltheatret, der den ble anlagt fra 1865. Strekningen fra Nationaltheatret til Solli plass ble i 2006 omdøpt til Henrik Ibsens gate. Fra Solli plass strekker veien seg forbi Skillebekk og Skøyen før den blir en del av E 18 til bygrensen ved Lysaker.

Strekningen fra Solli plass til Skøyen preges av hus oppført som boliger. Flere av byens fornemste villaer fra slutten av 1800-tallet ligger her, mens den resterende del av bebyggelsen utgjøres hovedsakelig av mindre leiegårder fra 1930-årene. Langs denne delen av Drammensveien har en rekke ambassader tilhold. Ved Skøyen ligger en del gamle industribygninger, og her har det også vært en storstilt utbygging av næringsbygg de senere år.

Videre vestover fra Skøyen, der Drammensveien er utbygd til motorvei, har deler av den tidligere villabebyggelsen langs veien måttet vike for næringsbygg. Her ligger blant annet hovedkontoret til Norsk Hydro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg