Telemark – administrasjon, skoler med mer

I Telemark er Skien sete for fylkesmannen og for fylkeskommunens administrasjon. Det er 14 videregående skoler i fylket. Universitetet i Sørøst-Norge har i Telemark-avdelinger i , Notodden, Porsgrunn og Rauland. I fylket er det tre folkehøgskoler: Grenland folkehøgskole i Porsgrunn, Sagavoll folkehøgskole i Gvarv og Seljord folkehøgskole.

I Porsgrunn har Norsk Hydro sitt forskningssenter. Sykehuset Telemark er et områdesykehus for Telemark fylke. Sykehuset dekker en befolkning på rundt 170 000 innbyggere. I 2016 hadde sykehuset om lag 4 000 ansatte. Sykehuset er et allsidig akuttsykehus og tilbyr diagnostikk og behandling innenfor de fleste spesialistområder. Sykehuset har delregionfunksjon innen fire fagområder: plastikkirurgi, medisinsk genetikk, fertilitetsbehandling og arbeidsmedisin. Sykehuset Telemark har drift i Skien, Porsgrunn, Notodden, Tinn, Kragerø og Sauherad. Hovedadministrasjonen ligger i Skien. Sykehuset Telemark eies av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst.

Skienshallen er et av Norges største innendørs idrettsanlegg, Fylkesmuseet for Telemark og Grenland og Ibsenhuset kulturhus ligger alle i Skien. NRK har distriktskontor i Porsgrunn og lokalkontor i Seljord. Det utkommer tre dagsaviser i Telemark; opplagstall i 2016 er anført i parentes: Varden (16 740) og Telemarksavisa (15 639) i Skien og Porsgrunns Dagblad (3 393) i Porsgrunn. For øvrig utkommer sju aviser 1–5 ganger ukentlig.

Telemark fylke har 18 kommuner og omfatter fem prostier innen Den norske kirke med 63 sogn, og tre tingrettsdistrikter. Telemark hører til Sør-Øst politidistrikt. I fylket er det tre politistasjonsdistrikter og ett lensmannsdistrikt med til sammen fire politistasjoner og syv lensmannskontor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.