Faktaboks

Innbyggertall
2879 (SSB, 2023)
Landareal
2,5 km²
Tettstedsnummer
2651 Tjøme
Tjøme

Parti fra Langvika på vestsiden av Tjøme.

Av /KF-arkiv ※.

Verdens Ende, Tjøme.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tjøme er et tettsted i Færder kommune i Vestfold. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 2,5 km², og har 2879 innbyggere (2023).

Tjøme er en øy i Ytre Oslofjord; 24,5 kvadratkilometer. Øya har vegforbindelse via Nøtterøy til Tønsberg (fylkesveg 308) over Vrengen bru. Det er også bruforbindelse fra Tjøme til øya Brøtsø og fra Brøtsø til Hvasser.

Natur

Landskapet er kupert med markerte knauser, men ingen høyere enn 78 meter over havet (Herkelås). Berggrunnen består av Oslofeltets syenitt, og senkningene er dekket av sand og leirjord.

Næringsliv

Øya har noe jordbruk, i alt 2 700 dekar nyttes til jordbruk, hvorav noe under halvparten til korn. Det er ellers noe storfe, hønsehold og hagebruk. Industrien er beskjeden og består i det alt vesentlige av verkstedindustri. Fisket er fortsatt av betydning. Fangsten var variert, men skalldyr betyr mest.

Tjøme har betydelig turisttrafikk om sommeren. Foruten et stort antall hytter har øya ett hotell og flere pensjonater og campingplasser. Hyttene har lagt beslag på store strandstrekninger og ligger også innimellom den faste bosetningen. En betydelig andel av den sysselsatte befolkningen pendler til Tønsberg.

Historikk og kultur

Ved Verdens Ende lengst sør på øya ligger et gammelt vippefyr og restaurant. Tjøme kirke er en langkirke i nygotisk stil, som ble bygd i stein og tegl i 1866 på den tidligere middelalderkirkens grunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg