Bratsbergbanen

Stasjonsbygningen på gamle Tinnoset stasjon.
Tinnoset stasjon
Av /NTB.

Artikkelstart

Bratsbergbanen, med navn etter Bratsberg Amt, i 1919 omdøpt til Telemark fylke, var opprinnelig betegnelsen på den 93 kilometer lange jernbanestrekningen Tinnoset–NotoddenNordagutuSkien–Eikonrød. Dagens Bratsbergbane går fra Porsgrunn til Nordagutu og er 44 km lang. Fra Nordagutu til Hjuksebø er den en del av Sørlandsbanen, og fra Hjuksebø til Tinnoset (39 km) kalles den Tinnosbanen, men med trafikk bare mellom Hjuksebø og Notodden.

Strekningen Tinnoset–Notodden åpnet i 1909 og var opprinnelig en privatbane tilhørende Norsk Hydro. Den ble overtatt av staten i 1920 samtidig som linjen fra Notodden til Skien åpnet. Banen er en av de eldste elektriske jernbanene i Norge. Allerede i 1911 ble strekningen Tinnoset-Notodden elektrifiseret, og resten av banen i 1936. Bratsbergbanen var knyttet sammen med Rjukanbanen med jernbaneferge over Tinnsjøen fra Tinnoset til Mæl, men da Rjukanbanen ble nedlagt i 1991 ble fergetrafikken innstilt.

Banens viktigste trafikk var transporter for Norsk Hydro, men da Norsk Hydro flyttet en vesentlig del av sin produksjon fra Rjukan til Herøya, ble disse massetransportene betydelig redusert. Ordinær persontrafikk mellom Notodden og Tinnoset ble nedlagt fra 1. januar 1991, og godstrafikken ble etter dette stort sett begrenset til tømmertransporter. Fra 1993 ble det en periode kjørt turisttog på strekningen, men per 2014 var det ingen trafikk på denne delen av banen.

NSB la ned all persontrafikk på Tinnosbanen (Hjuksebø-Notodden) et år fra høsten 2000, men startet opp igjen sommeren 2001. I 2004 fikk persontogene ny endestasjon ved et nytt spor fra den opprinnelige stasjonen til Notodden kollektivterminal nærmere sentrum og rutebilstasjonen. Da denne strekningen ikke var elektrifisert, måtte togene kjøres med dieselmotorvogner. Dette var en upraktisk løsning og i noen år gikk ikke togene ned til kollektivterminalen. Nå er denne linjen oppdatert med elektrisk drift.

Dagens Bratsbergbane er formelt strekningen Nordagutu-Porsgrunn, men Tinnosbanen er en viktig forlengelse av den nordover fra Hjuksebø. I den sørligste delen fra Skien er den en del av Vestfoldbanen og dermed inne i Intercity-systemet på Østlandet. Banen har en viktig funksjon som bindeledd mellom Midt-Telemark og byene i Grenland.

Tinnosbanens del av Bratsbergbanens infrastruktur og bygninger ble fredet i 2012 og er sammen med Rjukanbanen og Tinnsjøfergene en del av UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg