Mølen (Larvik)

På Mølen dukker raet ned i havet.

Artikkelstart

Mølen er et nes i Larvik kommune, Vestfold og Telemark fylke, på østsiden av innløpet til Langesundsfjorden, 300 til 400 meter bredt. På Mølen ligger en rekke større og mindre gravrøyser bygd av rullestein fra raet, som Mølen er en del av. Gravskikken har sin bakgrunn i bronsealderens kulturform, men en del av røysene ligger så lavt i forhold til stranda at de trolig skriver seg fra tidlig jernalder, noe som funn i en av gravene synes å bekrefte. De fleste røysene er skadd; den største er syv meter høy.

Stranda og farvannet utenfor er fredet på grunn av sitt rike fugleliv med mange sjeldne arter. Mølen er et viktig overvintringsområde for vannfugl, særlig dykkender. Mølen Ornitologiske Stasjon driver regelmessig overvåking av fuglelivet i området.

Mølen er kvartærgeologisk interessant fordi vestfoldraet her dukker ned i havet og utvaskede morenemasser danner en mektig rullesteinsstrand. Hevede strandlinjer kan observeres. På Saltsteinodden i sør finnes lava og vulkansk aske etter Brunlanesvulkanen, aktiv i sein karbontid. Mølen tilhører Geo Norvegica geopark.

Kart

Mølen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nord, Einar og Gunnar Christie Wasberg, red.: Magiske Mølen, 1999, isbn 82-995249-0-3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg