Mølen
På Mølen dukker raet ned i havet.

Mølen er et nes i Larvik kommune, Vestfold, på østsiden av innløpet til Langesundsfjorden, 300 til 400 meter bredt. På Mølen ligger en rekke større og mindre gravrøyser bygd av rullestein fra raet, som Mølen er en del av. Gravskikken har sin bakgrunn i bronsealderens kulturform, men en del av røysene ligger så lavt i forhold til stranda at de trolig skriver seg fra tidlig jernalder, noe som funn i en av gravene synes å bekrefte. De fleste røysene er skadd; den største er sju meter høy.

Faktaboks

Uttale

mø:rn

Etymologi

av norrønt mǫl, ‘banke av småstein (rullestein)’

Stranda og farvannet utenfor er fredet på grunn av sitt rike fugleliv med mange sjeldne arter. Mølen er et viktig overvintringsområde for vannfugl, særlig dykkender. Mølen Ornitologiske Stasjon driver regelmessig overvåking av fuglelivet i området.

Mølen er kvartærgeologisk interessant fordi vestfoldraet her dukker ned i havet, og utvaskede morenemasser danner en mektig rullesteinsstrand. Hevede strandlinjer kan observeres. På Saltsteinodden i sør finnes lava og vulkansk aske etter Brunlanesvulkanen, aktiv i sein karbontid. Mølen tilhører Geo Norvegica geopark.

Kart

Mølen
Mølen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg