Strömstad

Strömstad.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Strömstad, by i Sverige, i Bohuslän, 25 km sørvest for Halden. Byen er kommunesenter i Strömstad kommune, og har 7226 innbyggere (2016). Den har Sveriges største dyphavn.

Strömstad er en turist- og handelsby med betydelig trafikk fra Norge. Det er fergeforbindelse til Sandefjord med flere daglige avganger. Byen er endestasjon for Bohusbanan fra Gøteborg.

Strömstad kommune

Kosterøyene tilhører Strömstad kommune, og har mange vakre strender og badeplasser, som her på Nordkoster.

Strömstad kommune, i Västra Götalands län, grenser til Norge i nord. Kommunen er 472 km² og har 13 253 innbyggere (2019).

Strömstad er en kystkommune med vid skjærgård. Kosterøyene hører til kommunen. På fastlandet domineres landskapet av sprekkedaler med marin leire eller innsjøer i dalfyllingene, ellers er det barskog på grunnfjellsberggrunn med sparsomt løsmassedekke.

Strömstad har variert småindustri, fiske og fiskeforedling, samt turisme. Om lag 600 personer arbeidspendler til Norge. E6 løper nord-sør gjennom kommunen og krysser grensen mot Norge ved Svinesund.

Historie

Strömstad ble grunnlagt som köping i 1667 med formål å overta noe av handelen på vestkysten fra Fredrikshald på norsk side, og fikk byprivilegier i 1676. Beliggenheten nær grensen gjorde byen utsatt i krigstid. Blant annet fungerte den som hovedkvarter for Karl 12 under felttoget i Norge i 1716–1718. I juli og august 1717 ble byen to ganger angrepet av en dansk flåtestyrke under Peter Wessel Tordenskiolds kommando. En minnestein er reist på Laholmen ved bysentrum.

Tidlig på 1800-tallet opplevde byen et stort oppsving under noen år med rikt sildefiske, og sjøfart og fiske var utover på 1800-tallet viktige næringer, senere også konservesindustri.

Strömstad har lange tradisjoner som badeby. I 1783 åpnet Sveriges første anlegg for sjøbad her. Dagens varmbadhus ble bygget i 1909, mens et nytt kaldbadhus på Laholmen åpnet i 2005.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg