Strömstad, by i Sverige, i Bohuslän 25 km sørvest for Halden, kommunesenter i Strömstad kommune; 6288 innb. (2011). Sveriges største dyphavn. Turist- og handelsby med betydelig trafikk fra Norge. Fergeforbindelse til Sandefjord med flere daglige avganger. Endestasjon for Bohusbanan fra Gøteborg.

Strömstad ble grunnlagt som köping i 1667 med formål å overta noe av handelen på vestkysten fra Fredrikshald på norsk side, og fikk byprivilegier i 1676. Beliggenheten nær grensen gjorde byen utsatt i krigstid, blant annet fungerte den som hovedkvarter for Karl 12 under felttoget i Norge 1716-1718. I juli og august 1717 ble byen to ganger angrepet av en dansk flåtestyrke under Peter Wessel Tordenskiolds kommando. En minnestein er reist på Laholmen ved bysentrum.

Tidlig på 1800-tallet opplevde byen et stort oppsving under noen år med rikt sildefiske, og sjøfart og fiske var utover på 1800-tallet viktige næringer, senere også konservesindustri. Strømstad har lange tradisjoner som badeby; i 1783 åpnet Sveriges første anlegg for sjøbad her. Dagens varmbadhus ble bygget i 1909, mens et nytt kaldbadhus på Laholmen åpnet i 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.