Faktaboks

Strömstad
Innbyggertall
13 500 (kommunen, 2023)
Strömstad.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Strömstad er en by i Sverige, i Bohuslän, 25 kilometer sørvest for Halden. Byen er kommunesenter i Strömstad kommune, og har 7500 innbyggere (2021). Den har Sveriges største dyphavn.

Strömstad er en turist- og handelsby med betydelig trafikk fra Norge. Det er fergeforbindelse til Sandefjord med flere daglige avganger. Byen er endestasjon for Bohusbanan fra Göteborg.

Strömstad kommune

Nordkoster
Kosterøyene tilhører Strömstad kommune, og har mange vakre strender og badeplasser, som her på Nordkoster.

Strömstad kommune, i Västra Götalands län, grenser til Norge i nord. Kommunens areal er 472 km².

Strömstad er en kystkommune med vid skjærgård. Kosterøyene hører til kommunen. På fastlandet domineres landskapet av sprekkedaler med marin leire eller innsjøer i dalfyllingene, ellers er det barskog på grunnfjellsberggrunn med sparsomt løsmassedekke.

Strömstad har variert småindustri, fiske og fiskeforedling, samt turisme. Om lag 600 personer arbeidspendler til Norge. E6 løper nord–sør gjennom kommunen og krysser grensen mot Norge ved Svinesund. Fra Strömstad fører en mellomriksvei også østover, sør for botnen av Iddefjorden, til fylkesvei 22 (Holtet–Halden–Rakkestad).

Historie

Strömstad ble grunnlagt som köping i 1667 med formål å overta noe av handelen på vestkysten fra Fredrikshald på norsk side, og fikk byprivilegier i 1676. Beliggenheten nær grensen gjorde byen utsatt i krigstid. Blant annet fungerte den som hovedkvarter for Karl 12 under felttoget i Norge i 1716–1718. I juli og august 1717 ble byen to ganger angrepet av en dansk flåtestyrke under Peter Wessel Tordenskiolds kommando. En minnestein er reist på Laholmen ved bysentrum.

Tidlig på 1800-tallet opplevde byen et stort oppsving under noen år med rikt sildefiske, og sjøfart og fiske var utover på 1800-tallet viktige næringer, senere også konservesindustri.

Strömstad har lange tradisjoner som badeby. I 1783 åpnet Sveriges første anlegg for sjøbad her. Dagens varmbadhus ble bygget i 1909, mens et nytt kaldbadhus på Laholmen åpnet i 2005.

Kart

Kommunekart

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg