Eikeren
.
MS Eikern ved kai i Vestfossen.
MS Eikern ved kai i Vestfossen.

Eikeren er en innsjø på grensen mellom Øvre Eiker kommune i Buskerud fylke og Holmestrand kommune i Vestfold fylke, sørvest for Drammen. Eikeren har et areal på 25,7 kvadratkilometer og ligger 19 meter over havet. Inkludert Fiskumvannet, som i nord henger sammen med Eikeren, er vannet 29,3 kvadratkilometer. Eikeren med Fiskumvannet er cirka 18 kilometer lang, inntil cirka fire kilometer bred og inntil 158 meter dyp. Avløpet fra innsjøen går fra nordenden av Fiskumvannet ved Vestfosselva nordøstover til Drammenselva ved Hokksund.

Helt siden 1861 har det gått rutebåter i fart på Eikeren og Fiskumvannet. Ruta har gått mellom Eidsfoss i sør og Vestfossen i nord. I de første tiårene var det hjulbåten «Ekern» som var i sving, men den sank. Fra 1903 gikk «Statshauptmand Schwartz» i rute. Den sank i 1930. I dag er det M/S «Eikern», med plass til 63 passasjerer, som trafikkerer innsjøene. Seilingstiden mellom Vestfossen og Eidsfoss er omtrent to timer én vei.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg