Simrad

Artikkelstart

Simrad er et norsk industriselskap som utviklet og produserte hydroakustisk utstyr for offshorevirksomhet, fiskeri, havforskning og sjøforsvar, som blant annet ekkolodd og sonar.

Faktaboks

Etymologi
sammensatt av Simonsen (etter Willy Simonsen) og radio

Fra 1996 er Simdrad en del av halvt statseide Kongsberg Gruppen og underlagt Kongsberg Maritime. Produksjonen av elektronisk utstyr til fritidsbåter og handelsskip ble i 2005 utskilt som Simrad Yachting. Produktene produseres i Horten.

Historikk

Simrad har røtter i Simonsen Radio A/S, som ble grunnlagt på Ensjø i Oslo ved årsskiftet 1946/1947 av Willy Simonsen med kapital fra Johan Mustad. Bedriften laget først og fremst radiotelefoner og ekkolodd.

Simonsen og Mustad dannet i 1957 søsterselskapet Simonsen & Mustad A/S i Horten, som laget sonarer og ble verdensledende på dette området. Sonarteknologien ble utviklet i et samarbeid med Forsvarets Forskningsinstitutt. De to selskapene ble senere sammenslått til Simrad, som i 1996 ble overtatt av Kongsberg Gruppen. Virksomheten innen elektrooptikk var da (i 1980) utskilt i selskapet Simrad Optronics, som leverer utstyr til forsvar og industri (lasermålere, nattsikter, flamme- og gassdetektorer med mer).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg