Vemork kraftverk, vannkraftverk ved RjukanTinn kommune i Telemark. Skiensvassdraget.

Vemork er det andre og største av kraftverkene i den såkalte Rjukanstrengen, som i alt omfatter fem kraftverk i elven Måna. Kraftverket utnytter en fallhøyde på ca. 306 m i Månas øvre del. Kraftverket har en installert effekt på 200 MW og en midlere årsproduksjon på 1143 GWh. Den er utstyrt med to francisturbiner. Stasjonen, som er bygget i fjell, ble satt i drift i 1971. Eier av kraftverket er Hydro Energi AS.

Den gamle kraftstasjonen med rørgate i dagen var, med sine 10 horisontale peltonturbiner og en ytelse på 108 MW, verdens største vannkraftverk da den ble satt i drift i 1911.

I tilknytning til kraftstasjonen hadde Norsk Hydro  en tungtvannsfabrikk, etablert i 1934. Denne ble ødelagt ved en sabotasjeaksjon 27. februar 1943 (se tungtvannsaksjonen), men bygningen ble først revet i 1977. De gamle stasjonshallene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Hele det gamle kraftanlegget, sammen med restene av hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget, ble fredet i 2015.

Det er helheten i dette gamle kraftanlegget, med den store, monumentale kraftstasjonsbygningen, arkitekturen, rørgaten, osv. samt historien i forbindelse med hendelsene under andre verdenskrig, som utgjør grunnlaget for at stasjonen regnes som et kulturminne i norsk kraftproduksjon

Fra juli 2015 står kraft- og industrianleggene på Rjukan og Notodden også oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Navnet Vemork betyr 'skogmark', første ledd er norrønt viðr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.