Vemork kraftverk

Vemork kraftstasjon fotografert i 1911, like etter at den stod ferdig.

.

Artikkelstart

Vemork kraftverk er et vannkraftverk ved Rjukan, i Tinn kommune, Vestfold og Telemark fylke. Kraftverket ligger i Skiensvassdraget og utnytter vann fra elven Måna. Eier er Norsk Hydro Produksjon AS.

Faktaboks

Etymologi

Navnet Vemork betyr 'skogmark', første ledd er norrønt viðr.

Gamle Vemork kraftstasjon fra 1911 har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon. De gamle stasjonshallene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Fra juli 2015 står kraft- og industrianleggene på Rjukan og Notodden oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Dagens Vemork kraftverk

Turbiner i gamle Vemork kraftstasjon fra 1911.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Vemork er det andre og største av kraftverkene i den såkalte Rjukanstrengen, som i alt omfatter fem kraftverk. Den er er bygget i fjellet bak Gamle Vemork kraftstasjon og ble satt i drift i 1971. Kraftverket utnytter en fallhøyde på 300 meter i Månas øvre del.

Kraftverket har en installert effekt på 204 MW og en midlere årsproduksjon på 1233 GWh. Den er utstyrt med to francisturbiner.

Gamle Vemork kraftverk

Den gamle kraftstasjonen, med den velkjente rørgaten nedover fjellsiden, kom i drift i 1911. Kraftverket var bestykket med 10 horisontale peltonturbiner, med en samlet ytelse på 108 MW. Dette var verdens største vannkraftverk da den ble tatt i bruk.

Sammen med Såheim kraftverk gav Vemork grunlaget for hele Norsk Hydros industriutbygging i Telemark. Vemork kraftverk er mest kjent for sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig. Disse aksjonene var rettet mot produksjonen av tungtvann ved Norsk Hydros hydrogenfabrikk, som den gang lå rett foran stasjonsbygningen. Denne ble ødelagt ved en sabotasjeaksjon 27. februar 1943. Bygningen ble revet i 1977.

Hele det gamle kraftanlegget, sammen med restene av hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget, ble fredet av Riksantikvaren i 2015.

Kulturminne

Gamle Vemork kraftstasjon er ett av 27 kraftverk som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner fra norsk kraftproduksjon.

Det er helheten i dette gamle kraftanlegget, med den store, monumentale kraftstasjonsbygningen, arkitekturen og rørgaten, samt historien i forbindelse med hendelsene under andre verdenskrig, som utgjør grunnlaget for at stasjonen har fått status som kulturminne. Andre vektige momenter er at kraftanlegget er fredet av Riksantikvaren, at stasjonen i dag er museum og ikke minst at den er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg