Vemork kraftverk, vannkraftverk ved RjukanTinn kommune i Telemark. Skiensvassdraget.

Vemork er det andre og største av kraftverkene i den såkalte Rjukanstrengen, som i alt omfatter fem kraftverk i elven Måna. Kraftverket utnytter en fallhøyde på ca. 306 m i Månas øvre del. Kraftverket har en installert effekt på 200 MW og en midlere årsproduksjon på 1143 GWh. Den er utstyrt med to francisturbiner. Stasjonen, som er bygget i fjell, ble satt i drift i 1971. Eier av kraftverket er Hydro Energi AS.

Den gamle kraftstasjonen med rørgate i dagen var, med sine 10 horisontale peltonturbiner og en ytelse på 108 MW, verdens største vannkraftverk da den ble satt i drift i 1911.

I tilknytning til kraftstasjonen hadde Norsk Hydro  en tungtvannsfabrikk, etablert i 1934. Denne ble ødelagt ved en sabotasjeaksjon 27. februar 1943 (se tungtvannsaksjonen), men bygningen ble først revet i 1977. De gamle stasjonshallene huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Hele det gamle kraftanlegget, sammen med restene av hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget, ble fredet i 2015.

Det er helheten i dette gamle kraftanlegget, med den store, monumentale kraftstasjonsbygningen, arkitekturen, rørgaten, osv. samt historien i forbindelse med hendelsene under andre verdenskrig, som utgjør grunnlaget for at stasjonen regnes som et kulturminne i norsk kraftproduksjon

Fra juli 2015 står kraft- og industrianleggene på Rjukan og Notodden også oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Navnet Vemork betyr 'skogmark', første ledd er norrønt viðr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.