Vemork kraftverk er et vannkraftverk ved Rjukan, i Tinn kommune, Telemark. Kraftverket ligger i Skiensvassdraget og utnytter vann fra elven Måna. Gamle Vemork kraftstasjon har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Vemork er det andre og største av kraftverkene i den såkalte Rjukanstrengen, som i alt omfatter fem kraftverk. Den er er bygget i fjellet bak Gamle Vemork kraftstasjon og ble satt i drift i 1971. Kraftverket utnytter en fallhøyde på 300 m i Månas øvre del. Kraftverket har en installert effekt på 204 MW og en midlere årsproduksjon på 1233 GWh. Den er utstyrt med to francisturbiner.

Den gamle kraftstasjonen, med den velkjente rørgaten nedover fjellsiden, kom i drift i 1911. Kraftverket var bestykket med 10 horisontale peltonturbiner, med en samlet ytelse på 108 MW. Dette var verdens største vannkraftverk da den ble tatt i bruk.

Sammen med Såheim kraftverk gav Vemork grunlaget for hele Norsk Hydros industriutbygging i Telemark. Vemork kraftverk er nok mest kjent for sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig. Disse aksjonene var rettet mot tungtvannsproduksjonen ved Norsk Hydros hydrogenfabrikk, som den gang lå rett foran stasjonsbygningen. Denne ble ødelagt ved en sabotasjeaksjon 27. februar 1943 (se tungtvannsaksjonen), men bygningen ble først revet i 1977.

De gamle stasjonshallene til kraftverket huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Hele det gamle kraftanlegget, sammen med restene av hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget, ble fredet av Riksantikvaren i 2015. Fra juli 2015 står kraft- og industrianleggene på Rjukan og Notodden også oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Det er helheten i dette gamle kraftanlegget, med den store, monumentale kraftstasjonsbygningen, arkitekturen, rørgaten og så videre. samt historien i forbindelse med hendelsene under andre verdenskrig, som utgjør grunnlaget for at stasjonen regnes som et kulturminne i norsk kraftproduksjon. Andre vektige momenter er at kraftanlegget er fredet av Riksantikvaren, at stasjonen i dag er museum og ikke minst at den er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Eier av Vemork kraftverk er Norsk Hydro Produksjon AS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.