Vemork kraftverk

Vemork kraftstasjon fotografert i 1911, like etter at den stod ferdig.

av . Falt i det fri (Public domain)

Vemork kraftverk er et vannkraftverk ved Rjukan, i Tinn kommune, Telemark. Kraftverket ligger i Skiensvassdraget og utnytter vann fra elven Måna. Gamle Vemork kraftstasjon har status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Faktaboks

Etymologi

Navnet Vemork betyr 'skogmark', første ledd er norrønt viðr.

Dagens Vemork kraftverk

Turbiner i gamle Vemork kraftstasjon fra 1911.
av . CC BY SA 3.0

Vemork er det andre og største av kraftverkene i den såkalte Rjukanstrengen, som i alt omfatter fem kraftverk. Den er er bygget i fjellet bak Gamle Vemork kraftstasjon og ble satt i drift i 1971. Kraftverket utnytter en fallhøyde på 300 m i Månas øvre del. Kraftverket har en installert effekt på 204 MW og en midlere årsproduksjon på 1233 GWh. Den er utstyrt med to francisturbiner.

Gamle Vemork kraftverk

Den gamle kraftstasjonen, med den velkjente rørgaten nedover fjellsiden, kom i drift i 1911. Kraftverket var bestykket med 10 horisontale peltonturbiner, med en samlet ytelse på 108 MW. Dette var verdens største vannkraftverk da den ble tatt i bruk.

Sammen med Såheim kraftverk gav Vemork grunlaget for hele Norsk Hydros industriutbygging i Telemark. Vemork kraftverk er nok mest kjent for sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig. Disse aksjonene var rettet mot tungtvannsproduksjonen ved Norsk Hydros hydrogenfabrikk, som den gang lå rett foran stasjonsbygningen. Denne ble ødelagt ved en sabotasjeaksjon 27. februar 1943 (se tungtvannsaksjonen), men bygningen ble først revet i 1977.

De gamle stasjonshallene til kraftverket huser i dag Norsk Industriarbeidermuseum. Hele det gamle kraftanlegget, sammen med restene av hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget, ble fredet av Riksantikvaren i 2015. Fra juli 2015 står kraft- og industrianleggene på Rjukan og Notodden også oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Kulturminne

Det er helheten i dette gamle kraftanlegget, med den store, monumentale kraftstasjonsbygningen, arkitekturen, rørgaten og så videre. samt historien i forbindelse med hendelsene under andre verdenskrig, som utgjør grunnlaget for at stasjonen regnes som et kulturminne i norsk kraftproduksjon. Andre vektige momenter er at kraftanlegget er fredet av Riksantikvaren, at stasjonen i dag er museum og ikke minst at den er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Eier av Vemork kraftverk er Norsk Hydro Produksjon AS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg