Rauland

Rauland er en utpreget fjellbygd, og er kjent for sin gamle byggekunst. Bildet viser gamle gårder ved østenden av Totak.

Av /KF-arkiv ※.

Rauland er en bygd i Vinje kommune, Vestfold og Telemark, på nordsiden av innsjøen Totak. Rauland er en utpreget fjellbygd. Bare 11 prosent av arealet ligger under 900 meter over havet. Tyngden av bosetningen ligger langs nordsiden av Totak. Her ligger også Rauland kirke, som ble bygd i tre og ble oppført i 1803.

Faktaboks

etymologi:

av norrønt Rauðaland, trolig av raúði, 'myrmalm'.

Rauland var egen kommune fra 1860 til 1964. Kommunen ble opprettet i 1860 ved at Rauland sogn av Vinje kommune og Øyfjell sogn av Lårdal kommune ble slått sammen til en ny kommune. Rauland ble i 1964 slått sammen med Vinje og utgjorde 1830 kvadratkilometer ved sammenslåingen.

Jordbruk, småindustri og turisttrafikk er hovednæringer. Songa kraftverk ved Totak, som har en ytelse på 120 megawatt (MW), nytter fallet på 287 meter fra Songavatnet til Totak. I nord ligger Hardangervidda nasjonalpark og i øst Møsvatn Austfjell landskapsvernområde.

Rauland er kjent for sin gamle byggekunst. Godt bevarte hussamlinger finnes i Austbøgrenda (Øvre og Nedre Mo) og i østenden av Lognvikvatnet (Søndre Lognvik og Søndre Øygarden). Flere godt bevarte gamle hus finner man også langs Totak. I Hadlandsgrenda har man blant annet et middelalderloft på Midgarden. Herredshuset er dekorert med Sveinung Svalastogas Draumkvedet. Rauland kirke i Raulandgrenda har et krusifiks fra cirka 1200.

Vågrenda er kjent for sagnet om Dyre Vaa, og i Arabygdi kan man se Dyre Vaas monument over Myllarguten og stua hans, Kosi, som er blitt minneheim. Høgskolen i Sørøst-Norge har en avdeling i Rauland. I Rauland finnes Telemarks største skisportsenter.

Kart

Rauland
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg