Åsgårdstrand

Fra Åsgårdstrand
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Åsgårdstrand er et tettsted i kommunene Horten og Tønsberg i Vestfold og Telemark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,5 km², og har 2957 innbyggere (2020); 97,8 prosent i Horten, 2,2 prosent i Tønsberg.

Faktaboks

Innbyggertall
2957 (SSB, 2020)
Landareal
1,5 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
2603 Åsgårdstrand

Åsgårdstrand ligger ved Oslofjorden cirka 10 km sør for Horten. Fra 1. januar 2010 fikk tettstedet bystatus.

Historie

Åsgårdstrand var først ladested på grunnlag av trelastutførsel, skipsbygging og skipsfart; fra 1650 under Tønsberg, fra 1660 under Holmestrand. I 1752 fikk stedet privilegier på å drive handel med innenlandske varer. På begynnelsen av 1800-tallet var stedet en livlig utførselshavn for trelast, først til England, senere til Nederland. Stedet stagnerte da seilskutetiden var over. En del patrisier-gårder fra byens storhetstid står igjen, flere vakre, gamle hus, blant annet Åsgården. Byen har trange smågater med et uregelmessig gatenett. Åsgårdstrand har fra 1880-årene vært et populært feriested.

Kunst og kultur

Edvard Munchs Pikene på bryggen (1905) er malt i Åsgårdstrand.
Wallraf-Richartz-Museum, Köln.

Åsgårdstrand var tidligere et sentrum for malere, først og fremst Edvard Munch og Hans Olaf Heyerdahl. Huset som Munch kjøpte i 1897, ble etter hans død solgt til Horten kommune og åpnet i 1947 som museum. Huset står i dag slik det gjorde da kunstneren selv levde og arbeidet i Åsgårdstrand. Det driftes som en del av Vestfoldmuseene.

Det kjente bildet Pikene på broen har bryggen og Kiøsterudgården som bakgrunn. Byen har en rekke mindre gallerier. Åsgårdstrand kirke ble innviet i 1969.

Nord for byen ligger Fjugstad naturreservat som er opprettet for å bevare en edelløvskog med en uvanlig stor og rik bestand av ask. Dette er sannsynligvis Skandinavias største sammenhengende askeskog. Kyststien mellom Borre og Åsgårdstrand går gjennom dette reservatet.

Navnet. Første ledd er gårdsnavnet Åsgård, av ås, 'høydedrag', og gård. Gården ligger høyt oppe på Raet.

Fra Undrumskrysset ved E18 går Rv. 19 i retning Horten. Ved Borre kirke Fv. 325 i retning Tønsberg. Ved Ra går Fv. 311 til Åsgårdstrand.

Kart

Åsgårdstrand
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eide, Arne: Åsgårdstrand : om hvite hus og løvkroner : spredt historikk, 1946
  • Kristensen, Rolf: Åsgårdstrand og sjøen : trekk fra Åsgårdstrands maritime historie, 1999, isbn 82-7911-025-9, Finn boken
  • Spilling, Knut: Aasgaardstrandiana, 1957

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg