Faktaboks

Kongsberg Maritime
Offisielt navn
KONGSBERG MARITIME AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Kongsberg
Daglig leder
Lisa Haugan
Styreleder
Geir Håøy

Kongsberg Maritime AS er et norsk industri- og teknologiselskap som produserer og leverer avansert utstyr til skipsfart, olje- og gassindustri, marinefartøyer og offshore energiproduksjon over hele verden.

Kongsberg Maritime er en del av industrikonsernet Kongsberg Gruppen. Kongsberg Maritime hadde i 2018 en omsetning på 7,5 milliarder NOK og 7600 ansatte.

Selskapet er særlig kjent for sine systemer for dynamisk posisjonering av offshorefartøyer og rigger, med mer enn 3000 installasjoner globalt.

Virksomhet

Kongsberg Maritime er Kongsberg Gruppens største forretningsområde med hovedkvarter i Kongsberg og virksomhet over hele verden, inkludert flere kontorer og produksjon med 500 ansatte i Kina. Selskapet er blant verdens ledende innen dynamisk posisjonering (DP), automasjon- og overvåkingssystemer, prosessautomasjon, satellittnavigasjon og hydroakustikk.

Kongsberg Maritime er en videreføring av de norske bedriftene Norcontrol (1992), Simrad (1996), Kongsberg Albatross (1996), Autronica (2000) og Seatex (2000) med flere, og representerer den videre utviklingen av norsk maritimt innrettet IT-industri, i all hovedsak innrettet mot handelsflåten og oljeindustrien.

Fra 2008 posisjonerte Kongsberg Maritime seg i større grad mot olje- og gassindustrien som marked og gjorde en rekke oppkjøp i dette øyemed. Satsingen ble videreført i datterselskapet Kongsberg Oil & Gas Technologies, men selskapet ble nedlagt og virksomheten tilbakeført til Kongsberg Maritime etter den økonomiske nedgangen som fulgte oljeprisfallet i 2014.

I juli 2018 inngikk Kongsberg Maritime en avtale om å overta Rolls-Royce Commercial Marine til en verdi av 500 millioner pund, tilsvarende 5,3 milliarder kroner, det største kjøpet i Kongsberg Gruppens historie. Regjeringen ved Nærings- og fiskeridepartementet besluttet samtidig å bidra til kapitalutvidelsen som finansierte kjøpet for å fortsatt sikre sitt flertallseierskap i selskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Kongsberg Maritime
Sektorkode
1120 Statlig eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
26.510 Produksjon av måle-, kontroll- og navigasjonsinstrumenter; 28.221 Produksjon av løfte- og håndteringsutstyr til skip og båter; 25.990 Produksjon av metallvarer ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg