Lifjell
Frå Lifjell.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lifjell er et fjellområde i Telemark, i , Hjartdal, Notodden og Seljord kommuner. Det består av ei fjellvidde med myrer og vann, bratte fjellsider og daler.

Berggrunnen er bygd opp av kvartsitt fra prekambrium som tilhører Telemarksuiten. Høyeste punkt er Tjorbufjellet (1291 moh.) som ligger på grensen mellom Seljord og Notodden. Landskapet preges av vidde med myrer og vann som er avgrenset av bratte sider mot lavlandet omkring. Grunningsdalen/Slåkådalen i nordvest skiller Lifjell fra det nærliggende Mælefjell (1413 moh.).

Tidligere var det omfattende seterdrift, spesielt fra gårder i Heddal. Det er fortsatt drift på en av de i dag, det er Gavlesjåstulen som ligger ved Gavlesjå.

På Lifjell finnes fjellstue, fjellkirke og ungdomssenter ved Jønnbu i sørøst. Det er omfattende hyttebebyggelse på Lifjell, som også er et utfartsområde for Grenlandsområdet. Like sørøst for det egentlige Lifjell ligger Bø Sommarland.

I november 1870 vakte det stor oppsikt da en ballong med to menn og post dalte ned på Lifjell. Ballongen med de to mennene var sendt fra det beleirede Paris for å nå regjeringen i Bordeaux.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jon Halvor SVALBJØRG

Som jeg retta i artikkelen, så finnes ikke lifjell hotell mer. Ble lagt ned ca.2004

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg