Vestfoldbanen er idag en 129 kilometer lang jernbanelinje på strekningen DrammenLarvikSkien. Vestfoldbanen er en viktig del av intercity-triangelet på Østlandet.

Det forelå mange idéer om trassévalg for banen, med sterk lokalt engasjement. Skulle den følge en linje langs kysten, eller skulle den gå lenger inne i landet og åpne for bedre næringsliv der? Linjen som ble valgt, ble et kompromiss hvor den fulgte kysten frem til Holmestrand, derfra direkte til Tønsberg, Sandefjord og Larvik, slik at Horten og Åsgårdstrand ble liggende utenfor. Til Horten ble det lagt en sidelinje fra Skoppum. Strekningen Drammen–Larvik var ferdig i 1881, mens linjen videre til Skien ble tatt i bruk året etter. Arkitekt for banens opprinnelige stasjoner var Balthazar Lange.

Diskusjonen om smalspor eller normalspor var høyst aktuell i norsk jernbaneplanlegging på den tiden, og etter sterk engasjement fra Carl Abraham Pihl ble banen bygd med smalspor. Slik fulgte man opp sporvidden fra Drammens- og Randsfjordbanen. Ombygging til normalspor var fullført i 1949. Banen fikk elektrisk drift i 1957.

Det er vedtatt å bygge dobbeltspor på hele strekningen. Fra Kobbervikdalen (Drammen) til Holm ble dobbeltsporet tatt i bruk i 2001 (med en første del i 1995). Strekningen Barkåker–Tønsberg stod ferdig i 2012, strekningen Holm–Nykirke med den nye Holmestrand stasjon inne i fjellet i 2016, og strekningen Farriseidet ved Larvik til Porsgrunn høsten 2018.

Strekningen Holm–Nykirke er 14,2 km lang hvorav 12,3 km i tunnel, mens Farriseidet–Porsgrunn er en helt ny trassé med lengde 22,5 km. Denne banen går stort sett på tvers av dalførene, og omfatter 15 km tunneler og ti broer. Den reduserer avstanden med ca 12 km og reisetiden med mer enn 20 minutter.

Videre utbygging av dobbeltsporet vil foregå i flere etapper: de to første fra Drammen stasjon til Kobbervikdalen, og fra Nykirke til Barkåker. Begge er klar for byggestart i 2019 og beregnes ferdig i henholdsvis 2025 (Kobbervikdalen) og Nykirke-Barkåker i 2024. På denne siste strekningen blir det bygd en ny Skoppum stasjon som ligger ved Rv19 til og fra Horten.

Strekningen Tønsberg-Larvik er ca 40 km lang, og beregnes ferdig i 2032. Her er det ikke endelig avklart (våren 2019) hvor trasséen mellom Tønsberg og Stokke skal legges, men Nøtterøykorridoren er tatt ut.

Alle de nye banestrekningene bygges for 250 km/t.

Fra Skien er det forbindelse med Bratsbergbanen til Nordagutu og Sørlandsbanen. Sidelinjen Skoppum–Horten (Hortenlinjen) ble nedlagt for persontrafikk i 1967 og for godstrafikk i 2002. Skinnegangen ble fjernet i 2009. Sidelinjen Eidanger–Brevik (Brevikbanen) mistet persontrafikken i 1968, men det kjøres fortsatt kalktog på banen.

Med nær tilknytning til Vestfoldbanen var de to, nå nedlagte, smalsporede privatbanene Tønsberg–Eidsfossbanen og Holmestrand–Vittingfossbanen. De ble vedtatt på slutten av 1890-tallet og åpnet for vanlig drift i 1901/1902 med formål å bedre næringslivet i indre del av Vestfold. I 1934 ble de slått sammen til A/S Vestfold Privatbaner. De ble nedlagt i 1938.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.