Vestfoldbanen

Fra Vestfoldbanen ved Tønsberg

Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 2.0
Vestfoldbanen

Vestfoldbanen. Kartskisse med markering av stasjonene. De nedlagte stasjonene er satt i kursivskrift. Sidelinjen til Horten (bare godstrafikk) er stiplet.

Av /Store norske leksikon ※.

Vestfoldbanen er en 129 kilometer lang jernbanelinje på strekningen DrammenLarvik-Skien og en viktig del av intercity -triangelet på Østlandet.

Faktaboks

Også kjent som

Jarlsbergbanen og Grevskapsbanen

Utbygging

Det forelå mange idéer om trasévalg for banen, med sterk lokalt engasjement. Skulle den følge en linje langs kysten, eller skulle den gå lenger inne i landet og åpne for bedre næringsliv der? Linjen som ble valgt, ble et kompromiss hvor den fulgte kysten frem til Holmestrand, derfra direkte til Tønsberg, Sandefjord og Larvik, slik at Horten og Åsgårdstrand ble liggende utenfor. Til Horten ble det lagt en sidelinje fra Skoppum. Strekningen Drammen–Larvik var ferdig i 1881, mens linjen videre til Skien ble tatt i bruk året etter. Arkitekt for banens opprinnelige stasjoner var Balthazar Lange.

Diskusjonen om smalspor eller normalspor var høyst aktuell i norsk jernbaneplanlegging på den tiden, og etter sterk engasjement fra Carl Abraham Pihl ble banen bygd med smalspor. Slik fulgte man opp sporvidden fra Drammenbanen og Randsfjordbanen. Ombygging til normalspor var fullført i 1949. Banen fikk elektrisk drift i 1957.

nyere utbygging

Det er vedtatt å bygge dobbeltspor på hele strekningen. Fra Kobbervikdalen (Drammen) til Holm ble dobbeltsporet tatt i bruk i 2001 (med en første del i 1995). Strekningen Barkåker–Tønsberg stod ferdig i 2012, strekningen Holm–Nykirke med den nye Holmestrand stasjon inne i fjellet i 2016, og strekningen Farriseidet ved Larvik til Porsgrunn høsten 2018.

Strekningen Holm–Nykirke er 14,2 km lang hvorav 12,3 km i tunnel, mens Farriseidet–Porsgrunn er en helt ny trasé med lengde på 22,5 km. Denne banen går stort sett på tvers av dalførene, og omfatter 15 km tunneler og ti broer. Den reduserer avstanden med cirka 12 km og reisetiden med mer enn 20 minutter.

Videre utbygging av dobbeltsporet vil foregå i flere etapper: de to første fra Drammen stasjon til Kobbervikdalen, og fra Nykirke til Barkåker. Begge er klar for byggestart i 2019 og beregnes ferdig i henholdsvis 2025 (Kobbervikdalen) og Nykirke–Barkåker i 2024. På denne siste strekningen blir det bygd en ny Skoppum stasjon som ligger ved Rv. 19 til og fra Horten.

Strekningen Tønsberg–Larvik er cirka 40 km lang, og beregnes ferdig i 2032. Her er det ikke endelig avklart (våren 2019) hvor traseen mellom Tønsberg og Stokke skal legges, men Nøtterøykorridoren er tatt ut.

Alle de nye banestrekningene bygges for en hastighet på 250 km/t.

Kontakt til andre linjer

Fra Skien er det forbindelse med Bratsbergbanen til Nordagutu og Sørlandsbanen. Sidelinjen Skoppum–Horten (Hortenlinjen) ble nedlagt for persontrafikk i 1967 og for godstrafikk i 2002. Skinnegangen ble fjernet i 2009. Sidelinjen Eidanger–Brevik (Brevikbanen) mistet persontrafikken i 1968, men det kjøres fortsatt kalktog på banen.

Med nær tilknytning til Vestfoldbanen var de to, nå nedlagte, smalsporede privatbanene Tønsberg–Eidsfossbanen og Holmestrand–Vittingfossbanen. De ble vedtatt på slutten av 1890-tallet og åpnet for vanlig drift i 1901/1902 med formål å bedre næringslivet i indre del av Vestfold. I 1934 ble de slått sammen til A/S Vestfold Privatbaner. De ble nedlagt i 1938.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg