Faktaboks

Colin Archer
Uttale
ˈa:tʃə
Født
22. juli 1832, Larvik
Død
8. februar 1921, Larvik
Virke
Skipskonstruktør og verftseier
Familie

Foreldre: Forretningsmann William Archer (1786–1869) og Julia Walker (1791–1880).

Gift i 1868 med Karen Sophie Wiborg (1838–1908), datter av skipsreder Simon Wiborg (1803–1854) og Hedvig Elisabeth Møller (1808–1844).

Colin Archer

.
Lisens: fri
Archer, gammel mann med skjegg
Colin Archer er blant Norges fremste skipsbyggere gjennom tidene.
Foto av Colin Archer
Av /Norsk folkemuseum.

Colin Archer var en norsk skipskonstruktør og båtbygger, kjent for blant annet å ha konstruert de første redningsskøytene og Fridtjof Nansens ekspedisjonsskute Fram.

Etter et kort opphold i California og på Hawaii reiste Archer i 1850 til Australia, hvor han ble inntil han i 1862 etablerte seg i sin fødeby Larvik som konstruktør og båtbygger. Han utviklet en ny konstruksjonsmetode for fartøyer som skulle tåle dårlig vær og vanskelige seilingsforhold. Archer ble i årenes løp landskjent for sine forbedrede typer av norske losbåter, redningsskøyter, fiskefartøyer og lystfartøyer og var blant annet medstifter av Norsk selskab til skibbrudnes redning (NSSR), senere kjent som Redningsselskapet. Som konstruktør og bygger av polarskipet Fram (1892) er hans navn knyttet til Fridtjof Nansens nordpolsekspedisjon fra 1893 til 1896 og til Otto Sverdrups og Roald Amundsens polarferder.

Den første spesialbygde redningsskøyta, RS1, bærer Colin Archers navn. Den ble bygd i 1893 av restmaterialene etter Fram. RS1 Colin Archer eies av Norsk Maritimt Museum og disponeres av Seilskøyteklubben Colin Archer som ble stiftet 1972.

Oppvekst

Archers foreldre emigrerte med åtte barn fra Skottland til Larvik i 1825. Napoleonskrigene hadde skapt økonomiske problemer for trelastfirmaet Charles Archer & Son, og juniorpartneren valgte å satse på Norge og den relative bedringen i eksportmulighetene for trelast her i landet i begynnelsen av 1820-årene. Men oppgangen ble kortvarig, og familiens økonomi var ofte presset. Sønnene måtte tidlig stå på egne ben. Ytterligere fem barn ble født i Norge, og Colin var den nest yngste i en søskenflokk på tretten, hvorav ni gutter.

Morens onkel, James Walker, så tidlig fremtidsmulighetene i Australia, og til hans eiendom ved Sydney kom i tur og orden nevøene fra Larvik for å skape seg en fremtid og bidra til økonomien hjemme. I 1849 var det Colins tur. Etter endt skolegang og litt praksis på et lokalt verft seilte han ut, 17 år gammel. Turen gikk først til Panama og California, videre til Hawaii og endte i Australia i 1850.

Australia

Foto av byste av Colin Archer
Byste av Colin Archer på Tollerodden i Larvik.
Foto av byste av Colin Archer
Av /NTB.

Hans eldre brødre Thomas, Charles og William Archer hadde allerede en plass blant Australias pionerer. Fra Brisbane i Queensland slo de seg ned stadig lenger nord, og i 1848 ble farmen Eidsvold anlagt i Upper Burnett distrikt.

Charles og Colin fortsatte utforskningen nordover. Ved Fitzroy-elven, der byen Rockhampton nå ligger, tok de land og bygde den store farmen Gracemere. I 1858 ble det funnet gull i området, og Rockhampton vokste raskt. Archer-brødrene sikret seg sentrale tomtearealer og dannet sitt eget kvegsyndikat, Archer Bros. Ltd. Gullgraving var ikke noe for dem.

Thomas Archer innehadde senere i livet posten som Agent-General for Queensland i London i to perioder, 1881–1884 og 1888–1890. Broren Archibald Archer drev først en tobakksfarm på Hawaii før han valgte økonomien, flyttet til Brisbane og ble banksjef og politiker.

Colin Archer ble selv med årene en fremragende farmer, finansmann og administrator. Han viste stor forståelse for urbefolkningens mange problemer, hjalp dem til arbeid og tok ofte deres parti når de kom i konflikt med kolonistene. Brødrene reiste hjem etter tur, og i 1861 var Colin Archers innsats på fremmed jord over. Farmene var i gode hender og skulle føres videre av slekten. Knapt 30 år gammel og økonomisk uavhengig, var han klar til å ta fatt på en ny stor livsoppgave.

Skipsbygging

Redningsskøyter

Redningsskøyta RS1 bygd av Colin Archer i Larvik i 1893. Skøyter av denne typen hadde bare seil til fremdrift inntil hjelpemotorer ble tatt i bruk rundt 1930. Etter andre verdenskrig har det bare blitt bygd rene motorfartøyer, først «deplasementsbåter» i tre, senere de hurtiggående redningskrysserne i metall eller fiberplast.

Av /KF-arkiv ※.
Foto av redningsskøyte
Redningsskøyta Stavanger (RS-14) på vei inn til Rådhuskaia i Oslo. RS Stavanger ble bygget i 1901 etter konstruksjon av Colin Archer og tjenestegjorde som redningsskøyte fram til 1938.
Foto av redningsskøyte
Av /NTB.
Foto av polarskipet Fram
Polarskuta Fram ble bygget av Colin Archer i 1891–1892, i samarbeid med Fridtjof Nansen, som ville ha et spesialbygd fartøy til driften over Polhavet i 1893–1896. Fram ble sjøsatt i 1892. Fram står i dag på Frammuseet på Bygdøynes i Oslo. En statue av Fridtjof Nansen står foran skipet.
Foto av polarskipet Fram
Av /NTB.

Det første han gjorde, var å lese all tilgjengelig litteratur om praktisk og teoretisk skipsbygging. Særlig opptatt var han av å utvikle en konstruksjonsmetode for å finne forbindelsen mellom et fartøys form og fart. Hans bølgelinjeteori vakte oppsikt i samtiden og ble publisert i London i 1878. Det er vel ikke riktig å påstå at den har hatt noen avgjørende innflytelse på arbeidet med skipsmotstand, men for Archer betydde den alt. Tidlig i 1870-årene begynte han å bygge lystbåter basert på teorien, samt å forbedre den norske losbåten. Mange av båtene hevdet seg med glans i regattaer i Skandinavia og Tyskland. Gjennom sin lange yrkeskarriere leverte Archer tegninger til mange båter som ble bygd i utlandet, i tillegg til båtene han selv bygde for eksport til land verden rundt.

Mot slutten av 1880-årene hadde han fullført sin reformasjon av losbåtene. Da Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning ble stiftet i 1891, konstruerte og bygde han de berømte redningsskøytene fra starten av. R/S Nr.1 Colin Archer ble sjøsatt i 1893, og Archer fortsatte kontinuerlig å forbedre båttypen til han offisielt la ned virksomheten i 1909. Redningsskøytene skiller seg i det vesentligste fra losskøytene ved at de har vanntette skott og garnering og to master. I 1895 utviklet Archer på oppdrag en fiskebåt som var de tradisjonelle nordlandsbåtene overlegen i storm og dårlig vær.

Som konstruktør og bygger av polarskipet Fram i 1892, selve monumentet over norsk treskipsbygging på sitt høyeste, er hans navn for alltid knyttet til Fridtjof Nansens nordpolsekspedisjon i 1893–1896 og til Otto Sverdrups og Roald Amundsens polarferder. Men Archer bygde og bygde om skip for italienske og russiske polarekspedisjoner også. For redere i Arendal og Larvik tegnet han barker, brigger og skonnertskip.

Verv og ettermæle

Ved siden av sitt nesten 50-årige virke som konstruktør og båtbygger, fikk Colin Archer også tid til å delta i hjembyens politiske liv. Han satt mange år i formannskapet i Larvik, og var ordfører i perioden 1892–1893, han var medlem av havnestyret og hadde styreverv i byens bankvesen. Han var formann i Norsk Forening for Lystseilads (nå Kongelig Norsk Seilforening) 1889–1903 og i det lokale distrikt av Redningsselskapet fra starten i 1891 til 1919. I 1921 ble han utnevnt til Redningsselskapets første æresmedlem. For sitt arbeid med losbåtene i 1880-årene ble han i 1886 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og etter Frams hjemkomst i 1896 ble han opphøyet til kommandør og fikk Fram-medaljen.

Archer var svært belest og pennefør. Han skrev i årenes løp en lang rekke artikler i norske og utenlandske tidsskrifter om emner som interesserte ham og hadde tilknytning til hans virke. Han ga seg i kast med å oversette William Shakespeare til norsk og Henrik Wergeland til engelsk, dikt skrev han også.

Mange av Archers båter har overlevd til våre dager i mer eller mindre restaurerte utgaver, og seiler fremdeles i beste velgående. Betegnelsen «Colin Archer-skøyte» er et internasjonalt adelsmerke på den del av Archers produksjon som fremdeles omfattes av en enestående global interesse. Det bygges årlig båter basert på hans tegninger over hele verden. Felles for dem alle er at de blir fabelaktig gode og sikre sjøbåter, takket være det ufravikelige kravet Archer stilte til alle sine konstruksjoner: størst mulig sikkerhet under alle forhold.

Utgivelser

Foto av trehus som Colin Archer bodde i
Colin Archers hjem Tollerodden i Larvik, fotografert i 2023
Foto av trehus som Colin Archer bodde i
 • Anvisning til Konstruktion af Lystfartøier og Baade, 1873, særtrykk av Polyteknisk Tidsskrift 1872, s. 157–163 og 169–175 og 1873, s. 6–16
 • Forslag til Fiskerskøite for Nordland og Finmarken, særtrykk av Norske Fiskeritidende, Bergen 1895
 • On the Wave Principle Applied to the Longitudinal Disposition of Immersed Volume, Holborn (London), Storbritannia 1878
 • Shipbuilding a Thousand Years Ago, i Transactions of the Institute of Naval Architects, vol. 22, London 1881

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Sannes, Tor Borch: Norsk biografisk leksikon 2
 • Archer, James (1949): Colin Archer: A Memoir, Gloucester, Storbritannia
 • Wellberg, Finn og Ruud, Harald (1971): Folk og skjebner i Grevens by, Larvik
 • Sannes, Tor Borch (1984): Båtbyggeren Colin Archer, isbn 82-90319-05-3
 • Sannes, Tor Borch (1978): Colin Archer skipene
 • Sannes, Tor Borch (1979): Colin Archer skøytene og lystbåtene
 • Sannes, Tor Borch (1989): «Fram»,
 • McDonald, Lorna (1997): Magic Ships: The Life Story of Colin Archer, Rockhampton, Australia

Faktaboks

Colin Archer
Historisk befolkningsregister-ID
pf01052805008916

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg