Haukeliseter

Haukeliseter
/DNT.
Haukeliseter på Haukelifjell

Artikkelstart

Haukeliseter fjellstue er en betjent DNT-hytteHardangervidda. Hytta drives av Stavanger Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Vinje i Vestfold og Telemark, 1000 meter over havet.

Haukeliseter fjellstue har på tross av seternavnet bakgrunn som en av statens fjellstuer. Den har utviklet seg til en populær DNT-hytte og har merkede sommerruter til turisthyttene Middalsbu, Hellevassbu, Kvanndalen og Holmavatn.

Navnet

Haukeliseter har navn etter fjellområdet Haukelifjell, som den ligger midt i. Første ledd i navnet kommer trolig av fuglenavnet hauk.

Historikk

Hans Hagerup Krag var veidirektør fra 1874 til 1903 og en drivkraft for å gjøre den gamle ferdselsveien over Haukelifjell kjørbar. Siden avstanden over fjellet var svært lang fikk han Stortinget til å bevilge 5300 kroner til en fjellstue midt oppe på fjellet. Der kunne de veifarende spise og overnatte. Fjellstua skulle erstatte en enkel bu som staten bygde i 1863 ved Ulevå, noen kilometer lenger vest, og som viste seg å være for liten og dårlig. Veivesenet kjøpte en tomt ved Ståvatn og begynte å bygge en stor og godt utstyrt fjellstue i 1868. Allerede året etter kunne Haukeliseter fjellstue ta imot de første gjestene.

Fjellstua ble raskt populær både blant veifarende og fjellturister som brukte den som utgangspunkt for turer innover Hardangervidda og Ryfylkeheiane. Trafikken økte da kjøreveien var ferdig i 1889, og enda mer da de første bilene begynte å kjøre over fjellet i 1906, og rutebilene kom i 1913. De første fem årene var det Olav Ormson Hauge fra Røldal som var bestyrer, men i 1874 overtok Knut Vågslid og kona Guri som vertskap. Som skikken ofte var på den tiden, forandret de etternavnet sitt til plassen de overtok. Familien Haukelidseter drev fjellstua til 1924. Fra 1948 til 1955 drev for øvrig sønnesønnen deres, Knut Haukelid, hytta. Under krigen var han en kjent motstandsmann som blant annet deltok i tungtvannsaksjonen, og også holdt til i fjellområdet rundt Haukeliseter en lang periode.

I 1963 solgte staten Haukeliseter fjellstue til Stavanger Turistforening fordi det ikke lenger var aktuelt for staten å drive fjellstuer langs hovedveiene. I 1968 ble helårsveien åpnet og trafikken langs veien, og dermed besøket på fjellstua, økte for alvor. Stavanger Turistforening har sørget for betydelige oppgraderinger og utvidelser av fjellstua. Den har totalt 156 sengeplasser og er DNTs mest besøkte turisthytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stavanger turistforenings årbok (1989). Haukeliseter.
  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg