Faktaboks

Innbyggertall
6008 (SSB, 2023)
Landareal
3,7 km²
Tettstedsnummer
2551 Stavern

Stavern. Kirken og torvet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stavern. Minnehallen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stavern er et tettsted i Larvik kommune i Vestfold. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3,7 km², og har 6008 innbyggere (2023).

Stavern ligger vest for innløpet til Larviksfjorden.

Historikk

Stavern var tidligere en egen kommune, opprinnelig under navnet Fredriksvern. Kommunen skiftet i 1930 navn til Stavern og fikk i 1943 bystatus (kjøpstad). Stavern var på det tidspunktet Norges minste by. Byen fikk mindre utvidelser i Brunlanes i 1949 og 1969. Stavern ble innlemmet i Larvik storkommune i 1988. I 2010 vedtok Larvik kommunestyre at Stavern igjen er en by. Den tidligere kommunen svarer til Stavern sogn.

Stavern er en gammel uthavn (loshavn) nevnt allerede på 1200-tallet, men stedet fikk først betydning på 1600-tallet da Ulrik Frederik Gyldenløve bygde befestninger på Citadelløya (Stavern fort). Fra midten av 1700-tallet ble stedet marinestasjon med marineverft på fastlandssiden under navnet Fredriksvern (etter kong Frederik 5), som også ble navnet på byen frem til 1930. Stedet ble også befestet med et fort (Fredriksvern). Frem til 1864 hadde Stavern sjøkrigsskole; denne ble flyttet til Horten sammen med marinestasjonen. Deretter inntrådte en stagnasjonsperiode, men stedet hadde frem til 2002 fortsatt visse militære aktiviteter, blant annet Luftforsvarets skoler Stavern. Stavern har etter hvert fått ry som populært sommerferiested med hotell, pensjonat og campingplasser.

Stavern har mange gamle bygninger og minner fra tiden byen tjente som orlogsstasjon. Flere av bygningene er fredet. På Citadelløya ligger den gamle kommandantboligen som nå brukes av bildende kunstnere. Spesialsykehuset for rehabilitering (tidligere Kysthospitalet) ligger like utenfor bysentrum. Utenfor byen, vendt mot havet, ligger også Minnehallen for krigsforliste sjøfolk i første verdenskrig, som ble reist i 1926.

Thomasine og Jonas Lie bodde i Stavern og ligger begravd på kirkegården. I Stavern ligger også Hergisheim, Gisken og Herman Wildenveys hjem. Fra Stavern til Helgeroa går turstien Kyststien.

Navnet Stavern

Opprinnelsen til navnet er ikke kjent. Gårdsnavnet Staurheim kan være et utgangspunkt, eller topografiske forhold med oppstikkende fjelltopper og bratte skrenter. I gammelnorsk heter det staferni eller stafr, og det betyr noe som rager opp.

Stavern med Larviksfjorden i bakgrunnen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kart

Stavern
Stavern
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wasberg, Gunnar Christie m.fl.: Stavern: strandstedet – byen, 1994. Les boka på nb.no

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg