Friluftsmuseum, en særskilt type museum eller museumsavdeling med samlinger utstilt i det fri, oftest av tilflyttede eldre hus med gammelt innbo og utstyr.

De fleste norske friluftsmuseer er avdelinger av større kulturhistoriske museer, som også stiller ut deler av samlingene i egne utstillingsbygninger. De har som regel også en eller flere helst ildsikre magasin- og administrasjonsbygninger. I Norge er betegnelsen folkemuseum godt innarbeidet for kulturhistoriske museer med avdelinger i friluft. Utenfor Skandinavia og hovedsakelig i nyere tid er mange museer etablert som rene friluftsmuseer, der all formidling foregår i de utstilte bygningene. Moderne friluftsmuseer søker å samle bygningene i enheter som svarer til historiske bosetningsformer, og å sikre at terreng og vegetasjon gjenspeiler forholdene på opphavsstedene i den tid de eventuelt er tilbakeført til.

Skandinavia regnes som pioner-området når det gjelder friluftsmuseer. Et tidlig eksempel var kong Oscar IIs samlinger på Bygdøy kongsgård, etablert i 1881. Det sies å være forbilde og inspirasjonskilde da Artur Hazelius i 1891 anla Skansen i Stockholm i tilknytning til det allerede etablerte Nordiska Museet. Skansen ble i sin tur mønsteret for senere friluftsmuseer i Skandinavia og resten av Europa, og «skansen» er i flere øst-europeiske språk innarbeidet som betegnelse for et friluftsmuseum. En del friluftsmuseer spesialiserer seg på bybebyggelse. Købstadsmuseet Den Gamle By i Århus hører her til pionerene.

I Norge finnes mange store friluftsmuseer, for eksempel Norsk Folkemuseum i Oslo, Maihaugen (De Sandvigske Samlinger) på Lillehammer, Glomdalsmuseet på Elverum og Trøndelag Folkemuseum. Gamle Bergen er landets største friluftsmuseum med utelukkende bybebyggelse.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg