Eksempel på akantus-mønster. Av /Store norske leksikon. Begrenset gjenbruk

akantus

Utsnitt av akanatusmotiv fra korintisk kapitel i Tholos i Epidauros, tilskrevet Polykletos d.y. (ca. 360 f.Kr.). Idag i muséet, Epidauros.
Akantus
Av .

Akantus. Et korintisk kapitél der akantusblader er en viktig del av dekoren. Det arkeologiske museet i Epidauros.

Av /KF-arkiv ※.

Akantus. Planten Acanthus mollis.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Akantus er et stilistisk og ornamentalt motiv, basert på de sterkt flikete bladene og markerte bladnervene til plantene i akantusfamilien. Grekerne tok i bruk motivet fra år 600-500 fvt., i Norge ble akantusmotivet vanlig fra 1600-tallet og har særlig vært brukt i rosemaling, treskjæring og arkitektur.

Faktaboks

Etymologi
latin: acanthus, gresk: ákanthos, av ákantha = torn, tistel, av aké = spiss

Akantus er en plante i tistelplantefamilien (latin: acanthaceae) med ca. 1500 arter, vesentlig utbredt rundt Middelhavet, Sør-Amerika og India. Den har ranker og flikede blad på to arter – acanthus spinosus (skarptakket gresk art) og acanthus mollis (bjørneklo; rundere art, vanlig i Italia).

Akantus har i stilisert form spilt en viktig rolle som kunstmotiv og arkitekturornament. Det ble først brukt øverst på greske gravsteiner (ca. 600-500 fvt.), så på akroterfigurer og kapitel. Sagnet forteller at en akantus-omslynget kurv gav arkitekten Kallimakhos ideen til det korintiske kapitél, som er bygd opp av akantusblad.

På kapiteler bla det først brukt på korintisk kapitel, så på komposittkapitelet og på den greske akantussøylen som er omgitt av akantusblad. Romerne benyttet den flittig som motiv, blant de mest berømte akantus-smykkede monumenter er Ara Pacis, oppført av keiser Augustus i Roma 9–13 f.Kr. Den ble også brukt i karolingisk arkitektur og arkitektur i romansk stil, i islamsk arkitektur og gotikk, i renessanse, barokk og rokokko.

I Norge er akantusmotivet brukt i rosemaling («det franske løv», «krillskurd», «krullskurd») som innerveggpryd, på prekestoler, altertavler, gravstøtter, skap med mer fra 1600-, 1700- og 1800-tallet.

Et eksempel på interiørdekor med akantus finnes i Årdal gamle kirke, hvor skipets vestre del er fra 1619, østre del og kor fra før 1703.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hauglid, Roar: Akantus, 1950, 2 b. i 3

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg