Blefjell

Ble, fjellparti mellom Tinnsjø i Telemark og Numedal i Buskerud. Det ligger i Notodden og Tinn kommuner i Telemark, og Kongsberg, Flesberg og Rollag kommuner i Buskerud. Blefjell strekker seg fra Jondalen i sør til og med Senhovd, 1142 moh., i nord, en strekning på ca. 25 km. Fjellområdet kan deles i to hovedområder: Store Ble, som er et høyfjellsmassiv, i vest og Bolkesjøfjell eller Vesle Ble, et lavereliggende fjellplatå med glissen gran- og furuskog, slake fjellskråninger og mange myrer og tjern, i øst. Høyeste punkt er Bletoppen, 1342 moh., med vid utsikt. Østre del av Blefjell ligger på 700–900 moh.

Faktaboks

Etymologi
‘blyfjell’ av fargen gråblå

Berggrunnen i Blefjell er av hard kvartsitt; fjellområdet faller bratt av mot vest, slakere mot øst. Området er på den måten lettest tilgjengelig fra øst (Flesberg), likeledes fra Bolkesjø i sør. Spesielt for Blefjell er barskogen som danner skoggrensen (ca. 700 moh.) mot snaufjellet, ikke bjørka som er det vanlige ellers på Østlandet. Storparten av skogen er gårdsskog, mens snaufjellet mest er sameier. Det er mange vann nær skoggrensen.

Blefjell utgjør en av høyfjellets fremste utposter mot det tettbefolkede Oslofjordområdet, og er blitt et utfartsområde med stor søkning, særlig i skisesongen. Det finnes en rekke fjellstuer, hoteller og særlig hytter. Området har også alpinanlegg, og Ble Sportskapell nord for Jondalen i sørøst.

Navnet Ble har muligens sammenheng med gårdsnavnet Blia i Flesberg, da muligens av metallet bly og med sikte på fargen på elva (gråblå) som gården skulle ha navn etter.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borgersen, Vidar Skaar: Blefjell, 2004, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg