Blefjell

Bletoppen.
Sigridsbu.
Barskogen danner tregrense på Blefjell.

Artikkelstart

Blefjell er et fjellparti mellom Tinnsjø i Vestfold og Telemark fylke og Numedal i Viken fylke. Det ligger i Notodden og Tinn kommuner i Vestfold og Telemark, og Kongsberg, Flesberg og Rollag kommuner i Viken. Fjellområdet strekker seg fra Jondalen i sør til og med Senhovd, 1142 meter over havet, i nord, en strekning på cirka 25 kilometer.

Faktaboks

Etymologi
‘blyfjell’ av fargen gråblå
Også kjent som

Ble

Fjellområdet kan deles i to hovedområder: Store Ble, som er et høyfjellsmassiv, i vest og Bolkesjøfjell eller Vesle Ble, et lavereliggende fjellplatå med glissen gran- og furuskog, slake fjellskråninger og mange myrer og tjern, i øst. Høyeste punkt er Bletoppen (1342 meter), med vid utsikt. Østre del av Blefjell ligger på 700–900 meter.

Natur

Berggrunnen i Blefjell er av hard kvartsitt. Fjellområdet faller bratt av mot vest, slakere mot øst. Området er på den måten lettest tilgjengelig fra øst (Flesberg), likeledes fra Bolkesjø i sør.

Spesielt for Blefjell er barskogen som danner skoggrensen (cirka 700 meter over havet) mot snaufjellet, ikke bjørka som er det vanlige ellers på Østlandet. Storparten av skogen er gårdsskog, mens snaufjellet mest er sameier. Det er mange vann nær skoggrensen.

Turisme

Blefjell utgjør en av høyfjellets fremste utposter mot det tettbefolkede Oslofjordområdet, og er blitt et utfartsområde med stor søkning, særlig i skisesongen. Det finnes en rekke fjellstuer, hoteller og særlig hytter. Området har også alpinanlegg, og Ble Sportskapell nord for Jondalen i sørøst. Kongsberg og Omegn turistforening (del av Den Norske Turistforening) har tre ubetjente turisthytter i området: Sigridsbu, Eriksbu og Øvre Fjellstul.

Navnet

Navnet Ble har muligens sammenheng med gårdsnavnet Blia i Flesberg, da muligens av metallet bly og med sikte på fargen på elva (gråblå) som gården skulle ha navn etter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borgersen, Vidar Skaar: Blefjell, 2004, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg