larvikitt
Larvikitt fra Langesund området.
larvikitt
Av .

Larvikittbrudd ved Klåstad i Tjølling.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Larvikitt, magmatiske bergart i Oslofeltet, utbredt i Vestfold, særlig langs kysten mellom Tønsberg og Langesundsfjorden.

Faktaboks

Uttale
larvikˈitt
Etymologi
av Larvik og -itt

Mineralogi

Bergarten er en monzonitt eller syenitt og består vesentlig av alkalifeltspat og plagioklas med noe augitt, brun amfibol og biotitt. Enkelte typer fører mindre mengder kvarts, andre nefelin. Kjelsåsitt er en mer basisk varietet, tønsbergitt er rødfarget og kvartsførende. Den tilsvarende lavabergarten er rombeporfyr. Ganger av syenittpegmatitt som fører en rekke sjeldne mineraler er vanlige innen larvikitt-området.

Anvendelse

Et vakkert fargespill i feltspaten, labradorisering, gjør at larvikitt blir meget brukt til polert fasadestein, gravmonumenter m.m. Handelsnavnet er labrador. Det er to hovedtyper, lys og mørk. Den lyse har blått fargespill og går under navnet Blue Pearl. Denne brytes særlig i Tveidalen vest for Larvik. Den mørke har et mer grønt fargespill og går i handelen under navnet Emerald Pearl. Brytes i Tjølling øst for Larvik. Ressursene av larvikitt er store, men vanligvis kan bare 10–20 % av den utbrudte masse anvendes, og avfallshaugene etter driften utgjør et stort problem.

Blokker av larvikitt er en viktig eksportartikkel. Prisen avhenger av blokkens størrelse. Nesten all bearbeidelse blir gjort i utlandet. Produksjonen har vært sterkt stigende, fra 20 000 tonn 1958 til 90 000 tonn 1976, 190 000 tonn i 1996 og drøyt 200 000 tonn på begynnelsen av 2000-tallet.

Nasjonalstein

I 2008 ble larvikitt kåret til Norges nasjonalbergart.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Frode Sæland og Kåre Kullerud: Larvikittbrudd. I: Bjørn Ivar Berg (red.): Bergverk i Norge. Fagbokforlaget 2016.
  • Brøgger, W. 1890. Die Mineralien der Syenitpegmatitgänge der Südnorwegischen Augit- und Nephelinsyenite. Zeitschrift für Krystallographie und Mineralogie 16, 1-663.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg