Sande (tidligere kommune i Vestfold)

Faktaboks

Landareal
174 km²
Innbyggertall
9 904 (2019)
Administrasjonssenter
Sande
Fylke
Vestfold og Telemark (fra 01.01.2020, tidligere Vestfold)
Innbyggernavn
sandesokning
Målform
bokmål
Kommunenummer
0713 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Presteseteråsen (570 moh.)

Kommunevåpenet til Sande kommune har en deling av grønt og sølv ved sparresnitt.

Sande i Vestfold. Utsikt fra Hanekleiva nordover mot Drammen. I forgrunnen sees gården Stokke og Teien. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kart som viser plassering av den tidligere kommunen Sande.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Sande var en kommune i Vestfold. Den ble i 2020 slått sammen med Holmestrand kommune, og ble samtidig en del av Vestfold og Telemark fylke. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Den tidligere kommunen ligger omkring Sandebukta nord for Holmestrand og Sandedalen innenfor, omgitt av skogkledde åser på begge sider.

Natur

Dalbunnen i den tidligere kommunen er flat og veldyrket, og de bratte åsene består av Oslofeltets magmabergarter med granitt i øst, lava og syenitt i vest. I Sandebukta og Sandedalen ligger kambrosiluriske lag bestående av skifer, kalk og sandstein, for det meste dekket av marin leire. Åsene når opp til 563 meter over havet (Presteslettåsen) helt i nordvest.

Bosetning

Hovedtyngden av bosetningen i den tidligere kommunen finner en først og fremst rundt Sandebukta og oppover Sandedalen. Tettstedet Sande ligger sentralt ved jernbanen og E18, og var kommunens administrasjonssentrum.

Næringsliv

Sande er en betydelig jordbruksbygd med hovedvekt på dyrking av korn, grønnsaker, frukt og bær. Industrien er allsidig; de viktigste bransjene er plast- og verkstedindustri.

Historikk og kultur

Funn fra steinalderen tyder på at bosetningen i området er opptil 6000–7000 år gammel. Bygda het tidligere Angr (fjord), men fikk senere navn etter prestegården som het Sandvin (sandeng). Flere steder er det registrert gravrøyser, gravhauger og bygdeborger. Det er gjort omkring 400 oldfunn i Sande. Helleristningene på Sjøl er det eneste kjente ristningsfelt fra bronsealderen mellom Bærum og Sandefjord.

Sande kirke er en steinkirke fra høymiddelalderen. Kirken, som ble bygd på 1100-tallet, ble gjenreist etter en brann i 1783. Den er blant de ca. 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til RiksforsamlingenEidsvoll i 1814. Sande gamle prestegård er fredet. Sande Historielags bygdesamlinger er en del av Nord-Jarlsbergmuseene – Vestfoldmuseene IKS.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet hadde en deling av grønt og sølv ved sparresnitt; gjengir en stilisert fremstilling av Sandebukta som har spiss trekantform.

Navnet kommer av norrønt Sandvin, av sandr, ‘sandstrekning’, og vin, ‘naturlig eng’.

Kart

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kløvstad, G.O. & Andreas Mørch, red.: Sandeboka: bygdebok for Sande i Vestfold, Rev. utg., 1970, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg