Gaustatoppen

Gausta. Gaustatoppen sett fra Haddeland i øst. I fjellsiden til venstre Kvitåfossen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Gaustatoppen er en populær destinasjon for fotturer. På toppen ligger Gaustatoppen turisthytte.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Gaustatoppen er det høyeste fjellet i Vestfold og Telemark, i Tinn kommune. Gausta har en høyde på 1883 meter over havet, og ligger like sør for Rjukan.

Faktaboks

Etymologi
Gausta var opphavleg namn på garden Svadde i Vestfjorddalen. Førsteleddet er ikkje sikkert forklart, sisteleddet er stø, ‘båtstø’
Også kjent som

Gausta

Fjellet er bygd opp av Telemarksuiten, som består av hard kvartsitt.

Gaustatoppen er et av de beste utsiktspunktene i landet, med fri synslinje til Jotunheimen i nord, Oslomarka og Linnekleppen i Østfold i øst, havet mellom Kragerø og svenskekysten i sørøst og Hardangervidda i vest, i alt et område på cirka 50 000 kvadratkilometer.

Telemark Turistforening har hytte på Gausta, som ble bygd i 1893. Det var værvarslingsstasjon der fra 1935 til 1974. I forbindelse med et NATO-anlegg ble det bygd en kabelbane i tunnel som stod ferdig i 1959. Banen går fra Langefonn opp til den gamle radiolinjestasjonen. Etter fire års prøvedrift ble Gaustabanen åpnet for alminnelig ferdsel fra 2010.

Gausta hovedsender for radio og fjernsyn ble åpnet i 1970.

Navnet. Betydningen av første ledd er uviss, men kan være gaut, «oversvømmelse». Annet ledd, «sta», kommer av norrønt stoð, som betyr «landingsplass, båtstø».

Det går fylkesveg fra Vestfjorddalen til Svineroi seter og turisthytte (1019 meter over havet), cirka 1 kilometer i luftlinje øst for foten av Gausta, høyeste punkt er Flistjønnskaret 1275 meter over havet. Vegen fortsetter videre sørover til Tuddal og til E 134 ved Sauland kirke.

Kart

Gausta
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Erlend Hammer

Hei Espeland, ang. kabelbanen som er nevnt i artikkelen om Gausta: Jeg regner med det siktes til Forsvarets togsystem (el. tog og 2 x "funicular"/"fløybane) som går fra Langefonn opp til den gamle radiolinjestasjonen? Den ER åpnet for allmennheten; først prøvedrift i fire år før offisiell drift kom i gang i ... 2010, tror jeg det var (er temmelig sikker). Mvh. Erlend Hammer, fagansvarlig for no. festninger og mil.anlegg.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg