El Salvador

El Salvador – landkart av SCODE/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

El Salvador, republikk i Mellom-Amerika. Landet grenser til Stillehavet i sør, Guatemala i nordvest og Honduras i nord og nordøst. El Salvador er det arealmessig minste og tettest befolkede landet i Mellom-Amerika; arealet er litt mindre enn Nord-Trøndelag fylke.

Landet var hjemsøkt av en blodig borgerkrig i 1979-1992 og strever med fattigdom, store sosiale og økonomiske forskjeller samt kriminalitet. Hovedstad og største by er San Salvador.

República de El Salvador (navnet) betyr ’Frelserens republikk’ og er en forkortelse for ’Provincia De Nuestro Señor Jesucristo El Salvador Del Mundo’, (’Vår Herre Jesus Kristus, verdens frelser, sin provins’) gitt av spanske conquistadorer tidlig på 1500-tallet.

Nasjonalsang er ’Himno Nacional de El Salvador’, (’El Salvadors nasjonalsang’).

To parallelle vulkanske fjellkjeder finnes i østvestlig retning. Kystkjeden og den indre fjellkjeden er adskilt av en lengdedal med landets største elv, Río Lempa. Kystkjeden har blant annet fjellet Izalco, 1830 meter over havet, som kalles ”Stillehavets fyrtårn”. Høyeste fjell er Cerro El Pital, 2730 meter over havet. Det er hyppige jordskjelv, ofte med leirskred, og vulkanutbrudd. Mellom fjellene er det fruktbare jordbassenger. Kystsletta ved Río Lempas utløp er 25-30 kilometer bred. Kysten har en rekke laguner.

Mesteparten av landet (74,7 %) er oppdyrket; skog dekker 13,6 % av landarealet (The World Factbook 2011). De høyere fjellskogområdene har gressenger og rester av løvskog. På sentralslettene er det subtropisk vegetasjon. I kystområdene er det tropisk savannevegetasjon, og i kystlagunene tette mangrover.

Siden så mye av landet er oppdyrket, er dyrelivet fattigere enn i de andre mellomamerikanske land. Pattedyrfaunaen har tilknytning til både Nord-Amerika (blant annet halvbjørner og kattedyr) og Sør-Amerika (blant annet maurslukere, beltedyr og aper). Det finnes mange arter av gnagere. Fuglelivet er rikt. I lagunene og ved kysten er det rike fiskeforekomster. Krypdyr omfatter blant annet skilpadder, øgler, slanger og krokodille.  

El Salvador har tropisk klima. Opp til circa 1200 meter over havet er det varmt med tørketid  desember-april. I høylandet faller nedbør hele året, mest i juni-juli. Det er regntid mai-oktober og tørkeperiode november-april. San Salvador har en årlig gjennomsnittstemperatur på 28 oC og en årlig gjennomsnittsnedbør på 1780 millimeter. Årstidsvariasjonene er små. Fordi fjell stenger for de østlige passatvindene, har El Salvador et tørrere klima enn de andre landene i Mellom-Amerika.

El Salvador er Mellom-Amerikas tettest befolkede land. 86,3 % av befolkningen er mestiser, det vil si etterkommere av indianske ur-innbyggere og spanske kolonisatorer. 12,7 prosent er en hvit minoritet hovedsakelig av gammel spansk avstamning. 0,2 prosent av befolkningen tilhører indianske folkegrupper (2007). Indianerne sliter på grunn av den tette befolkningen og gjør krav på egne områder. Siden 1970-årene har mange salvadoranere utvandret til naboland og til USA. Det er utstrakt fattigdom særlig på landsbygda. 66,7 % av befolkningen er urban (2015). Mer enn en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 77,86 for for kvinner og 71,14 år for menn (2015).

57,1 % av innbyggerne er romersk-katolikker. 21,2 % er protestanter; av disse er flest pinsevenner (2003).

Spansk er offisielt språk. Det er flere indianske talespråk, blant annet nawat og poton.

El Salvador er en presidentstyrt republikk. Presidenten velges i allmenne valg for 5 år. Hvis en presidentkandidat ikke får absolutt flertall, velges presidenten av nasjonalforsamlingen blant de 2 kandidatene som fikk flest stemmer ved valget. Presidenten utnevner regjeringen og leder utenrikspolitikken og forsvaret. Den lovgivende nasjonalforsamlingen har 84 seter; representantene velges i allmenne valg for 3 år.

Landet er inndelt i 14 departementer. Disse er inndelt i distrikter som er videre inndelt i 262 kommuner.

Det er 1 års verneplikt. Landet har hær, marine og flyvåpen.

El Salvador er medlem av FN og FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og Det sentralamerikanske fellesmarkedet.

Før spanjerne kom i 1524 var El Salvador bebodd av fem indianske stammer. Mektigst var pipil-indianernes kongerike Cuzcatlán i den vestlige delen av landet. San Salvador ble grunnlagt i 1528 for å sikre spansk herredømme. Pipil-indianerne ble nedkjempet i 1539 og Spania delte territoriet i to alcaldias mayores: San Salvador og Sonsonate. Det nåværende El Salvador ble en provins under det spanske generalkapitanatet Guatemala. I 1821 rev generalkapitanatet seg løs fra det spanske herredømmet; El Salvador fulgte med. I 1823 ble Den mellomamerikanske føderasjon opprettet og San Salvador og Sonsonate utgjorde den nye staten El Salvador. Uoverensstemmelser førte til at føderasjonen ble opløst i 1839.

El Salvadors økonomiske utvikling ble hemmet av flere kriger mot Guatemala (1844, 1851, 1863) og Honduras (1845). Siden grunnleggelsen ble El Salvador preget av sterk politisk uro der makten var på den velstående overklassens hender. I 1882 ble de indianske fellesområdene avskaffet. Ca. 1900 var landet styrt av 14 kaffebaroner; kaffe utgjorde 90 % av El Salvadors inntekter. For landarbeiderene ble kårene stadig forverret. Etter at militærdikatur ble innført i 1931, økte den politiske undertrykkelsen og politisk vold ble dagligdags. I 1932 ble 30 000 bønder og landarbeidere massakrert etter at de hadde stormet storgodsene ved Izako-vulkanen. I årene som fulgte ble El Salvador stort sett styrt av militærregjeringer.

I juli 1969 foregikk den såkalte Fotballkrigen mellom El Salvador og Honduras. Voldsbruk i El Salvador økte sterkt i 1970-årene. Den utviklet seg til en blodig borgerkrig i 1979-1992 som kostet cirka 75 000 mennesker livet. Mange salvadoranere flyktet i denne perioden til utlandet, særlig til Mexico, Guatemala, Nicaragua, Canada og USA. Regjeringens betydeligste motstander, erkebiskop Oscar Romero, ble myrdet i 1980. Borgerkrigen ble avsluttet da regjeringen og de venstreorienterte opprørerne undertegnet en traktat som sørget for militære og politiske reformer.

Utvandringen til USA økte igjen i 1990-årene og på 2000-tallet på grunn av stadig dårligere økonomiske forhold, familiegjenforening og naturkatastrofer, som orkanen Mitch i 1998 og jordskjelv i 2001. Minst 20 % av salvadoranerne bor i dag i utlandet. US dollar ble gradvis innført som myntenhet fra 2001 for å forsøke å stabilisere økonomien.

El Salvador har Mellom-Amerikas fjerde største økonomi. Jordbruk er viktigste næringsvei med hensyn til sysselsettingen og står for 10,7 % av BNP (2015). Kaffe står for mesteparten av eksportinntektene, og bomull, kokosnøtter og sukker dyrkes også for eksport. Det eksporteres også reker. Til eget forbruk dyrkes blant annet mais, bønner, ris, hirse og grønnsaker. Storfehold er viktig.

El Salvador er Mellom-Amerikas mest industrialiserte land; industrien står for 25,5 % av BNP (2015). Det produseres blant annet tekstiler, næringsmidler, skotøy, møbler, farmasøytiske produkter, gummivarer, kunstgjødsel og sement.

Tjenesteytende næringer er største økonomiske sektor med 63,8 % av de sysselsatte. Salvadoranere i utlandet sender hjem nærmere 20 % av BNP og er nest største inntekt fra utlandet etter eksport. Turisme er i utvikling.

USA er viktigste eksport- og importpartner.

Den 9-årige grunnskolen er gratis og obligatorisk fra barna er 7 år. Skolesystemet er dårlig utbygd og frafallet fra skolegang er stort. Ca. 39 % begynner i videregående skole. Det er ett statlig og flere private universiteter.

Det er 11 aviser i El Salvador. Det er én statlig og flere kommersielle fjernsynsstasjoner og omkring 65 radiostasjoner.

Arturo Ambrogi (1875-1936) regnes som El Salvadors betydeligste novelleforfatter. Rocque Dalton (1935-1975) var en kjent venstreradikal poet. Álvaro Menéndez Leal (1931-2000) skrev lyrikk, fortellinger og skuespill. Miguel Huezo Mixco (1954-) er en betydelig poet.

Folkemusikken har hovedsakelig spanske røtter. Bevart indiansk musikk er stort sett integrert i afrikansk og europeisk musikk. Kjente komponister er den guatemalskfødte komponist José Escolástico Andrino (1817-1862), Domingo Santos (1892-1951), Maria de Baratta (1894-1975) og Victor Manuel López Guzmán (1922-1993).

Fotball er den mest populære sportsgrenen i El Salvador.

El Salvador er representert i Norge ved sin ambassade i Stockholm. Norges ambassade i Guatemala er sideakkreditert til El Salvador og det er norsk honorært generalkonsulat i San Salvador.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.