pressefrihet

Pressefrihet, pressens rett til uten forhåndskontroll å bringe opplysninger og fremsette kritikk, f.eks. av offentlige myndigheter.

Pressefriheten er kanskje den viktigste side av den trykkefrihet som er fastslått i Grunnlovens § 100. Pressefrihet er et anerkjent prinsipp i demokratiske stater, mens pressen i autoritære stater gjerne blir brukt som et redskap for makthaverne til å påvirke borgerne i ønsket retning. Pressens frihet er begrenset av straffebestemmelser f.eks. om ærekrenkelser, rasediskriminering, krenkelse av privatlivets fred eller offentliggjørelse av opplysninger som bør holdes hemmelige av hensyn til rikets sikkerhet. Derimot kan en avis ikke straffes om den offentliggjør opplysninger som den har fått ved at en offentlig tjenestemann har krenket sin taushetsplikt. Ansvaret påhviler her bare tjenestemannen selv (straffeloven av 1902 § 121).

Kommentarer (2)

skrev Cecilie Endresen

Anbefalte lenker:En årlig rangering av pressefrihet i forskjellige land:Press Freedom Index av Reporters without borders: http://en.rsf.org/spip.php?page=classement&id_rubrique=1043

svarte Svein Askheim

Jeg la den inn som forbedringsforslag under anbefalte lenker.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg