El Mozote

Minnesmerke i El Mozote, El Salvador, for ofrene av den store massakren på dette stedet under borgerkrigen i landet. 11. desember 1981 henrettet hærens dødsskvadron Atlacatl-bataljonen nesten 1000 sivile i El Mozote.

Av /Zuma Press.

Dødsskvadroner er en vanlig betegnelse på væpnede grupper som på en systematisk måte foretar utenomrettslige henrettelser eller bortføringer («forsvinninger») av bestemte kategorier av politiske motstandere, gjerne som ledd i politisk undertrykkelse, revolusjonær vold eller sosial og etnisk rensing.

Som en form for utenomrettslig voldsutøvelse er dødsskvadroner nært beslektet med organisert kriminalitet og borgervern, men vil først og fremst ha politisk kontroll som formål og svært ofte ha tette forbindelser til statens sikkerhetsapparat eller et politisk parti.

Dødsskvadroner i Latin-Amerika

I moderne språkbruk er begrepet tett forbundet med de såkalte «skitne krigene» i Brasil, Argentina og Chile i 1960-, 1970- og 1980-årene, samt i Mellom-Amerika i samme tidsrom. Mest kjent er Brasils Esquadrão da Morte, Chiles dødskaravane, Argentinas Alianza Anticomunista Argentina (AAA), samt en mindre rekke grupper i Guatemala og El Salvador. Alle var dannet av personer med tett tilknytning til landenes væpnede styrker og høyreekstreme partier, hadde en sterkt antikommunistisk ideologi og ryddet systematisk av veien sine motstandere på venstresiden av politikken, ettersom de oppfattet at statsapparatet og rettssystemet var for svakt eller allerede delvis overtatt av «kommunister» og «undergravere». I alt kan slike grupper ha tatt livet av titusener av mennesker i denne perioden.

Det særmerkte ved dødsskvadronene i Latin-Amerika er de tette båndene til statens sikkerhetsapparat. Chiles dødskaravane besto av militære med fritt leide til å ta de skitne jobbene. I El Salvador sikret regulære soldater territoriell kontroll samtidig som sivilt kledde (men maskerte) lokale høyreekstreme og sikkerhetspolitifolk henrettet de antatte lederne av geriljaen.

Dødskvadroner i Europa og resten av verden

Måten de salvadoranske dødsskvadronene opererte på er ikke ulik hvordan de såkalte innsatsgruppene til SS henrettet sivile jøder og kommunister ettersom den tyske hæren rykket fram i Ukraina i 1941 og 1942. Selve begrepet skal først ha blitt benyttet av den fascistiske Jerngarden i Romania på 1930-tallet. I nyere tid er det brukt for eksempel om president Dutertes utenomrettslige krig mot narkotika på Filippinene, i Sør-Afrika om illegale kommandoer på begge sider under anti-apartheidkampen, og i Kenya, om politiets involvering i etnisk strid.

Fenomenet dødsskvadroner har derfor lange røtter i europeisk historie med tilspisset ideologisk kamp om statsmakten, og lever videre over hele verden i situasjoner hvor grupper i og omkring hær og sikkerhetstjeneste (eller i revolusjonære partier) opererer på egen hånd og gjerne på en brutal og angstskapende måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg