dollar

Dollar, $, engelsk-amerikansk betegnelse for en større sølvmynt. I dag brukes den oftest om den amerikanske dollaren, med valutakode USD.

Faktaboks

Uttale
dˈålə
Også kjent som

$, US dollar, amerikanske dollar

Dollar er også betegnelse på myntenheten i Australia, Canada, New Zealand og en rekke andre land. Dollar er et populært navn som er og har vært brukt, blitt avskaffet og gjeninnført utallige ganger flere steder.

I en del land ligger den reelle kjøpekraften i amerikanske, australske eller newzealandske dollar, selv om landene har egne lokale myntenheter.

Historikk

Ordet dollar kommer av det høytyske Taler. Betegnelsen ble opprinnelig brukt om den gamle spanske piaster eller 8-real-stykke, en mynt som i verdi noenlunde tilsvarte taleren.

Mynttegnet $ er muligens en stilisering av et 8-tall eller Herkulessøylene i det spanske riksvåpenet. Særlig etter Perus erobring fikk denne stor utbredelse i de spansk-amerikanske besittelser.

Allerede før og under den nordamerikanske frihetskrigen var dollar den alminnelige myntenhet i USA. Etter at unionen var dannet, ble den slått fast som hovedmynt og inndelt i 100 cents.

Den alminnelige sølvdollar i USA kalles standard silver-dollar. I 1870-årene ble det preget en litt vektigere tradedollar, særlig bestemt for handelen i Mellom-Amerika og Øst-Asia. Også i gull ble det utpreget enkelt-dollar i perioden 1849 til 1890.

I moderne tid har dollaren hovedsakelig vært utgitt som pengesedler. Majoriteten av sedlene befinner seg utenfor USAs territoriale områder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg