1 amerikansk dollar
Av .

Dollar er opprinnelig en engelsk-amerikansk betegnelse for en større sølvmynt. I dag brukes den oftest som navn på valutaen i flere land, og særlig om den amerikanske dollaren, med valutakode USD og symbol $.

Faktaboks

uttale:
dˈålə
også kjent som:

$, US dollar, amerikanske dollar

Dollar er myntenheten i USA, Australia, Canada, New Zealand og en rekke andre land. Dollar er et populært navn som er og har vært brukt, blitt avskaffet og gjeninnført utallige ganger flere steder.

I en del land ligger denreelle kjøpekraften i amerikanske, australske eller newzealandske dollar, selv om landene har egne lokale myntenheter.

Historikk

Ordet dollar kommer av det høytyske Taler. Betegnelsen ble opprinnelig brukt om den gamle spanske piaster eller 8-real-stykke, en mynt som i verdi noenlunde tilsvarte taleren.

Mynttegnet $ er muligens en stilisering av et 8-tall eller Herkulessøylene i det spanske riksvåpenet. Særlig etter Perus erobring fikk denne stor utbredelse i de spansk-amerikanske besittelser.

Allerede før og under den nordamerikanske frihetskrigen var dollar den alminnelige myntenhet i USA. Etter at unionen var dannet, ble den slått fast som hovedmynt og inndelt i 100 cents.

Den alminnelige sølvdollar i USA kalles standard silver-dollar. I 1870-årene ble det preget en litt vektigere tradedollar, særlig bestemt for handelen i Mellom-Amerika og Øst-Asia. Også i gull ble det utpreget enkelt-dollar i perioden 1849 til 1890.

I moderne tid har dollaren hovedsakelig vært utgitt som pengesedler. Majoriteten av sedlene befinner seg utenfor USAs territoriale områder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg