Pinsebevegelsen, kristen vekkelsesbevegelse og kirkesamfunn som oppsto i USA omkring 1901. Bevegelsen har røtter i hellighetsbevegelsen, en metodistisk preget vekkelsesbevegelse.

Pinsebevegelsen fikk sitt gjennombrudd i Los Angeles i 1906 og ble raskt overført til Europa, først og fremst ved Thomas Ball Barratts innsats. Til omvendelse og metodistisk preget helliggjørelseslære føyer pinsebevegelsen læren om Åndens dåp, en opplevelse som fortrinnsvis kjennetegnes ved tungetale. Pinsebevegelsen vil gjenopplive pinsens kristendom med alle de nytestamentlige nådegaver; særlig fremheves tungetalen og helbredelse ved bønn. Bevegelsen praktiserer voksendåp, og er for øvrig teologisk konservativ. Opprinnelig var den i hovedsak rekruttert fra samfunnslag med lavt utdannelses- og inntektsnivå. Pinsebevegelsen er oppdelt i mange samfunn og frittstående menigheter og er i dag utbredt over hele verden; bevegelsen har i løpet av de senere år gått sterkt frem i Latin-Amerika.

Til Norge kom pinsebevegelsen 1906. Det finnes (2014) ca. 39 000 pinsevenner fordelt på ca. 280 menigheter. Den største menigheten er Filadelfiamenigheten i Oslo, med ca. 1900 døpte medlemmer. Organ: Korsets Seier. Pinsevennenes ytremisjon (PYM), er en stiftelse som samordner pinsemenighetenes misjon. PYM omfatter 140 misjonærer i 30 land og ledes av et hovedstyre og en generalsekretær. Stiftelsen Pinsebevegelsens evangeliesenter arbeider blant rusmisbrukere og driver ca. 15 sentre.

I Norge hadde pinsebevegelsen ikke opplevd større splittelser før i 1960-årene, da Aage Samuelsens mer radikale Maran Ata-menigheter ble dannet. I 1970-årene utviklet Troens Bevis seg som en selvstendig gren av norsk pinsebevegelse, med Sarons dal i Kvinesdal som sentrum og Aril Edvardsen som leder. I 1990-årene mistet bevegelsen medlemmer til den sterkt voksende trosbevegelsen (kristensenterbevegelsen) som representerer en mer ekstrem karismatisk kristendomsforståelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.