Jordens indre oppbygging
Skisse av Jordens indre inndeling. Jordskorpen er den ytre delen av litosfæren. Litosfæreplatene kan gli på dette myke astenosfærelaget uten stor motstand.
Jordens indre oppbygging
Lisens: CC BY SA 3.0

Litosfæreplater er opp til 280 kilometer tykke plater som danner jordklodens ytterste og stiveste skall, den såkalte litosfæren. Litosfæreplater kalles også tektoniske plater.

Faktaboks

Også kjent som

tektoniske plater

Oppbygging

Platene består av jordskorpen (gjennomsnittlig cirka 35 kilometer tykk) og den ytre delen av mantelen (opptil 250 kilometer tykk). Platene består dermed i større grad av mantelmateriale enn av jordskorpe, og derfor er begrepet jordskorpeplate misvisende. Langs midthavsryggene reduseres tykkelsen ned mot 0 km.

I forhold til Jordens størrelse tilsvarer litosfæreplatene tykkelsen på skallet på en appelsin. De beveger seg med en hastighet på noen centimeter i året over den varmere og mykere astenosfæren. Disse bevegelsene er beskrevet av teorien om platetektonikk.

Platene kan synke ned på flere hundre kilometers dyp langs subduksjonssoner og er svært tynne under midthavsryggene.

Plater

De største platene er

Den indoaustralske platen kan også betraktes som to plater; den indiske og den australske.

Litosfæreplater
De viktigste litosfæreplatene og deres relative hastighet
Litosfæreplater
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg