Kong Harald besøker Rovde etter nyttårsorkanen i 1992.
Nyttårsorkanen
Av /VG/NTB scanpix.

Artikkelstart

En naturkatastrofe er en katastrofe som gir store skader for mennesker og andre organismer, og som skyldes ekstremvær eller andre naturfenomener.

Naturkatastrofe har større konsekvenser eller rammer større områder enn annen naturskade. Naturulykker med betegnelse katastrofe fører til store tap av menneskeliv eller store materielle ødeleggelser, typisk i form av store skader på bygninger og infrastruktur.

Årsaker og hyppighet

Skader etter kvikkleireskredet i Gjerdrum i desember 2020.

Oversiktsbilde over leirskredet i Ask i Gjerdrum kommune, januar 2021
Av /NTB.

Eksempler på hendelser som kan som skape naturkatastrofer:

Noen naturkatastrofer inntreffer med visse mellomrom i bestemte strøk av verden. Det er kjent at enkelte soner i verden har langt større risiko for kraftige jordskjelv, vulkanutbrudd eller flomskader.

Klimaendringer medfører endret temperatur og nedbørsmønster som igjen gir mer ekstremvær. Det antas derfor at naturkatastrofer fra slike ekstreme værfenomener vil øke. Gode varslingsrutiner eller forebyggende tiltak (eksempelvis flomvarsling og flomvern) kan gjøre at naturskader ikke utvikler seg til naturkatastrofer.

Naturkatastrofer i Norge

Eksempler på hendelser som kan betegnes som naturkatastrofer i Norge i nyere tid:

  • Vassdalulykken (1986); Under øvelsen vinterøvelsen Anchor Express ble en ingeniørtropp på 33 mann tatt av et snøskred i Vassdalen, og 16 soldater mistet livet.
  • Nyttårsorkanen (januar – 1992); en av de kraftigste orkanene i Norge, ca. 29 000 bygningsskader til en verdi av 1,3 milliarder kroner. Flere omkom under opprydningsarbeid.
  • Vesleofsen (juni – 1995); kombinert snøsmeltings- og regnflom på Østlandet førte til 200-300 årsflom. En omkom, og skader for ca 1,8 milliarder kroner
  • Gjerdrumraset (desember – 2020); leirskred i Gjerdrum med store materielle skader, mange hus gikk som gikk tapt og tap av menneskeliv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg